donderdag 8 april 2021

Succesvolle samenwerking #mboinhetstemburo

Afgelopen maand waren er diverse activiteiten en evenementen om mbo-studenten op een bijzondere manier kennis te laten maken met democratie. In het kader van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, werkten De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad samen op een bijzondere manier samen met de scholen. Een succes!

Beveiligers en controleurs
Een groot aantal studenten deed tijdens de afgelopen verkiezingen mee door hun kennis en kunde in te zetten als vrijwilligers bij de stembureaus. Verschillende mbo-studenten gingen bijvoorbeeld als beveiliger aan de slag. Damien (Rijn IJssel) mocht met zijn studiegenoten ingrijpen waar nodig, en student Coördinator Beveiliging Eline (Koning Willem 1 College) mocht een examenonderdeel doen.

Indy Brouwers en Tuur Bruidsman (MBO Amersfoort) hadden zich goed voorbereid voor hun rol als controleur op het naleven van coronamaatregelen.

Young reporters
In Rotterdam pakten mbo’ers het anders aan. Daar ontstond het initiatief van de Young Reporters (Grafisch Lyceum Rotterdam): een club jongeren die studenten aanspoorde zich te verdiepen in de politieke partijen en daar eigen onderzoek in te gaan doen.

Even verderop in Rotterdam dachten Marrit van de Vijver en Gitte Wouters (Hout- en Meubileringscollege Rotterdam) mee over het ontwerp van een stemhokje en de stembus van de toekomst.

Out of the box
Dat je niet persé een studie voor beveiliger of ontwerper hoeft te volgen om tóch heel nuttig te zijn tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, weten ze ook bij ROC Nijmegen. Daar tipte verpleegkundestudent Jeralyn van Dijk de plaatselijke gemeente over hoe ook de vrijwilligers van het stemburo veilig en op een gezonde manier mondkapjes konden dragen.

Ook voor juridisch administratief medewerkers was er plek tijdens de verkiezinge: Rachid El Haddadi (Albeda) was met zijn oog voor details uitermate geschikt voor het controleren van burgergegevens. Docent Ahmet Dikbas van dezelfde school, was ondertussen betrokken bij het Democratiefestival: hierbij gingen jongeren met politici in debat over onderwerpen als stageproblemen en mentale gezondheid.

Burgerschap
Bij ROC Friese Poort kwam het onderwerp van de verkiezingen veelvuldig aan bod tijdens de lessen Burgerschap. Docent Thomas Oosterkamp maakte een punt van het thema desinformatie en digitale privacy in relatie tot fake news.




 


Succesvolle samenwerking #mboinhetstemburo