dinsdag 30 maart 2021

#mboinhetstemburo – Van meelopen tot examenopdracht

Verschillende mbo-studenten Beveiliging gingen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen aan de slag. Dat was best spannend. Zo moest Damien met zijn studiegenoten ingrijpen en mocht student Coördinator Beveiliging Eline een examenonderdeel doen. Dit is mbo blikt terug op 17 maart.

Leestijd: 5 minuten

Om de verkiezingsdagen goed te laten verlopen, kreeg Eline (Koning Willem 1 College) de opdracht een draaiboek met werkplanning te maken voor de beveiliging van vier stembureaus in Den Bosch. Voor dit examenonderdeel kreeg ze acht uur de tijd. “Best wel even stressen”, vertelt Eline. “Gelukkig ging het goed en had ik zelfs een uur over.”

Handschoenen
De verkiezingsdagen verliepen in Den Bosch op rolletjes, al was het af en toe moeilijk om de coronamaatregelen te handhaven. “Voor de extra veiligheid leek het me verstandig dat alle beveiligers handschoenen aan zouden doen, maar op de dag zelf ben ik dat vergeten. Achteraf is zoiets misschien ook niet helemaal haalbaar, als je al zoveel maatregelen hebt.”

Wat ze de volgende keer anders zou doen? “Me beter voorbereiden”, aldus de aanstaande Coördinator Beveiliging. “Als ik een dag van te voren nog eens het draaiboek zou hebben doorgenomen, dan had ik dit kunnen voorkomen.”

Meelopen
Iemand die net is begonnen met de opleiding tot beveiliger is de 16-jarige Damien. Hij mocht tijdens de verkiezingsdagen meelopen met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Arnhem. Die kwamen het pand beveiligen van het ROC Rijn Rijsel. “Dat was heel leuk”, vertelt hij. “We mochten ze van alles vragen. Erg leerzaam!”

Als er op één van de verkiezingsdagen een agressieve man binnen komt die zijn identiteitskaart is vergeten, grijpt Damien in met een van zijn studiegenoten. “Dat was wel even spannend, want uit zijn lichaamshouding konden we opmaken dat hij steeds bozer werd. Op een gegeven moment scheurde hij zelfs zijn stembiljet door. Wat we vanuit de opleiding leren, is dat we altijd rustig moet blijven. We hebben hem op een kalme manier verteld dat zijn gedrag niet door de beugel kon. Toen we hem vroegen om het pand te verlaten, deed hij dat gelukkig direct.”

Als Damien klaar is met zijn opleiding, wil hij graag door naar de politieacademie. Maar voordat dat zover is, wilt hij eerst ervaring opdoen als BOA. Want mensen helpen, dat is zijn grootste drijfveer.

#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar en na afloop van de verkiezingen verschijnt hier wekelijks één verhaal.


#mboinhetstemburo – Van meelopen tot examenopdracht