dinsdag 23 maart 2021

#mboinhetstemburo – Handhaven tijdens de verkiezingen

Tot nu toe hebben Indy Brouwers en Tuur Bruidsman voornamelijk moeilijke situaties leren kennen via rollenspellen, maar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zouden ze misschien wel echt moeten optreden. De twee studenten van de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid van MBO Amersfoort zijn dan ook goed voorbereid.

Leestijd: 3 minuten

Een belangrijke taak voor Indy en Tuur is om de coronamaatregelen te controleren bij het stembureau, dat is opgezet in het Flint Theater in Amersfoort. “Er kwam net een man met astma voorbij, die geen mondkapje kon dragen”, vertelt de 16-jarige Indy. “Je hoorde hem ook zwaar ademen. Daarom hebben we voor hem een uitzondering gemaakt, zodat ook hij kan stemmen, maar dan zonder mondkapje.”

Maar ook andere situaties, waarbij een man met een jong hondje naar binnen probeert te komen, horen erbij. Lachend vertelt Indy: “Dat vond ik niet zo erg. Ik heb het hondje met liefde voor hem vastgehouden. Hij was echt schattig!”

Rustig blijven
Als tweedejaars student heeft Tuur wel eens vaker opdrachten in de praktijk uitgevoerd. Zo mocht de negentienjarige een tijd geleden de straten van Staphorst verkennen, waarbij hij de taak kreeg om buurtbewoners te informeren over de toenemende inbraken in hun buurt. “Ik had een vragenlijst bij me, die de inwoners moesten invullen. Het werkt wat makkelijker om dit binnen in te vullen, maar niet iedereen was het daar mee eens. Zo was er een man die gelijk begon te schreeuwen. Ik heb geleerd dat ik in dat soort situaties vooral rustig moet blijven.”

De verkiezingen zijn minder spannend voor de twee studenten, maar nuttig zijn ze zeker. Door de stemmers naar de juiste weg te leiden en ze netjes te begroeten, ontstaat er een ontspannen sfeer in het stembureau. Hun projectdocent Leroy Thijssen kijkt tevreden toe. “Dit is een goede oefening voor hun communicatieve en sociale vaardigheden. Je weet nooit wat er gaat gebeuren in de praktijk. Een dag als deze is de perfecte leerschool als het aankomt op improviseren”, vertelt hij. “Al bij al doen ze het super goed.”

#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar en na afloop van de verkiezingen verschijnt hier wekelijks één verhaal.


#mboinhetstemburo – Handhaven tijdens de verkiezingen