vrijdag 19 maart 2021

Van blauw naar groen: Bennie en Jarno liepen stage bij Staatsbosbeheer

Bennie Weiss en Jarno Huizinga van het Alfa-college hadden gedacht dat ze in een blauw uniform zouden gaan handhaven. Bijvoorbeeld als politieagent of toezichthouder in de stad. Maar na een stage bij Staatsbosbeheer lokt nu het groen.

Leestijd: 3 minuten

Het is ‘wel handig’ als je wat van de natuur weet, vindt Jarno Huizinga. Hij volgt de opleiding tot medewerker toezicht en veiligheid bij het Alfa-college. Samen met studiegenoot Bennie Weiss liep hij stage bij de Beheereenheid Lauwersoog van Staatsbosbeheer. Alhoewel, ‘liepen’… ze kregen de beschikking over een dienstwagen van Staatsbosbeheer, waarmee ze zestien weken lang leerden surveilleerden in dit grote natuurgebied in het noorden van ons land.

Honden, vissen, vogels
Samen met hun stagebegeleider hielden Bennie en Jarno toezicht op de verschillende natuurgebieden rond het Lauwersmeer. Dat betekende dat ze er onder andere op letten of hondenbezitters, vissers, vogelaars en andere bezoekers zich wel aan de geldende regels hielden.

Jarno: “Wij namen bijvoorbeeld altijd de vogelkijkhut mee tijdens de surveillance. Dan keken we of alles er wel netjes bij lag. Geen achtergebleven afval? Laten bezoekers de vogels met rust? Worden er niet stiekem gaatjes gemaakt in de afrastering? Dat soort dingen.”

Streng
Daarnaast werd er gekeken of ook viervoeters zich aan de regels hielden. Honden mogen namelijk niet overal los lopen. In sommige gebieden mogen ze zelfs helemaal niet komen. “De controle begint vaak al bij de auto’s op de parkeerplaats,” vertelt Bennie. “We kijken of de hoedenplanken nog vastzitten en of er kooien zijn ingebouwd achterin. Zo niet, dan zijn er waarschijnlijk ook geen honden in het gebied. We gaan niet gelijk iemand aanhouden, maar we zijn best streng. Dat moet ook, want als er honden zouden lopen waar dat niet mag, dan zouden andere dieren die hier wonen gestrest raken.”

“Ik was aanvankelijk van plan om door te stromen naar de politie,” besluit Bennie. “Maar nu ik hier stage loop in ’t groen, zie ik een baan als bijzonder opsporings ambtenaar ( “boa”)  hier ook wel zitten. Je bent heel specifiek bezig met “groene wetgeving”. Dat is alles wat milieu te maken heeft, of met visserij. Heel leuk en echt heel anders dan in een stad.”

Ook zin om natuurgebieden veilig te houden? Kijk dan op de website kiesmbo.nl voor een opleiding tot medewerker toezicht en veiligheid.

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met het Alfa-college.