dinsdag 16 maart 2021

#mboinhetstemburo – Jongeren moeten zélf op onderzoek uit

Heb je laatst een aantal jongeren over straat zien lopen, gewapend met een groot rood potlood? Grote kans dat je de Young Reporters in het wild hebt gespot! De missie van deze groep mbo-studenten is om hun leeftijdsgenoten ervan te overtuigen om te stemmen.

Leestijd: 4 minuten

Sanjena Lachmansingh, student Redactioneel Medewerker aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam, is één van de 10 Young Reporters, die met deze actie het verschil wilt maken. “Veel jongeren hebben het idee dat hun stem niet telt. Het is makkelijk om dan klakkeloos je ouders achterna te gaan in hun stemgedrag, maar wij vinden het belangrijk dat jongeren hun eigen onderzoek doen. In de straatgesprekken hebben we ze duidelijk gemaakt hoe invloedrijk een stem is. Je kunt met bijvoorbeeld een simpele kieswijzer er al snel achter komen waar je voor staat.”

In gesprek met minister
Het initiatief van Codename Future, waar Sanjena stage loopt, valt op. Zo werd ze uitgenodigd om erover in gesprek te gaan met de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren. Sanjena: “Samen met andere mbo-studenten hebben we haar verteld dat we ons niet verbonden voelen met debatten, omdat ze saai zijn en lang duren. Je merkt dat politici het nu wel opeens over onderwerpen hebben die ons aangaan, maar alleen omdat de verkiezingen eraan komen. Dat moet anders kunnen.”

Wat volgens Sanjena zou helpen, is het organiseren van een jongerendebat. “Als daarin onderwerpen worden besproken die ons aangaan, is het gelijk een stuk boeiender. Het zou ook leuk zijn om op een jonger persoon te kunnen stemmen. Dan heb je meer het gevoel alsof je gerepresenteerd wordt in de Tweede Kamer.”

Iedere stem telt
Een ander idee is dat jongeren meer macht krijgen. Zo gaf een andere mbo student in het gesprek met de minister aan om een Instagramprofiel van een politiek partij in handen te geven van jongeren. “Het idee vind ik geniaal.”

De komende tijd gaat Sanjena met haar mede-stagiaires live op NOS Stories, waar ze vragen gaat beantwoorden voor andere jongeren. Daarmee hoopt ze nog zoveel mogelijk leeftijdsgenoten te bereiken, want iedere stem telt!

#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar 17 maart verschijnt hier wekelijks één verhaal.

Burgerschap
Ben je docent burgerschap en ben je nog op zoek naar ideeën om aandacht te besteden aan de verkiezingen in je les? Op de website van Kennispunt MBO Burgerschap vind je inspiratie.


#mboinhetstemburo – Jongeren moeten zélf op onderzoek uit