De gemeenteraad van Rotterdam bestaat 100 jaar en wilde iets speciaals voor de komende verkiezingen. Derdejaarsstudenten Interieuradviseur Marrit van de Vijver en Gitte Wouters van het Hout- en Meubileringscollege Rotterdam dachten mee over het ontwerp van een stemhokje en de stembus van de toekomst.
Leestijd: 4 min.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen van je stemhokje?
“Om ideeën op te doen, was het belangrijk om in te beelden hoe ik de toekomst voor mij zie”, vertelt Marrit. “Duurzaam werken en het recyclen van materiaal zullen in de toekomst van groot belang zijn. Ik raakte geïnspireerd door stembiljetten die na het verkiezingsproces worden weggegooid en ben onderzoek gaan doen naar materialen die gemaakt worden van oud papier. Van oud papier worden bijvoorbeeld hardpapierplaten gemaakt. Dit materiaal heb ik gebruikt in mijn ontwerp.”
Gitte deed uitgebreid onderzoek naar stemlokalen van vroeger en nu. “Die zijn redelijk gelijk. Ze hebben allebei rechte lijnen en strakke vormen. Dit inspireerde mij om te gaan werken met rondingen. Qua materiaal ben ik geïnspireerd door de veranderingen en keuzes binnen de samenleving. Denk hierbij aan de keuze om te recyclen en het gebruik van innovatieve materialen en de technieken zoals een 3D-printer.”
Hoe vonden jullie het om met deze opdracht aan de slag te gaan?
Marrit vond het best lastig om zich te verdiepen in de opdracht. “Het ontwerpen van een stemhokje ligt buiten mijn comfortzone. Ook vond ik het een bijzonder idee dat ik als Zeeuws-Vlaamse student die verhuisd is naar Rotterdam, een vrij grote rol zou kunnen spelen rondom de viering van het 100-jarig jubileum van de Rotterdamse gemeenteraad.”
Gitte vertelt dat ze bij het ontvangen van de opdracht toch wel verbaasd was. “Het ging over een bijzonder project voor een grote en speciale opdrachtgever. Hoe meer de opdracht vorderde, hoe meer inspiratie ik kreeg en hoe leuker ik het vond. Toen ik hoorde dat de gemeente daadwerkelijk mijn ontwerp had gekozen en het traject wilde aangaan, werd het voor mij steeds specialer.”
Wat hebben jullie geleerd?
“Ik heb geleerd dat ik met mijn kijk op de toekomst en passie voor het vak een voorwerp kan creëren zonder zelf een stemlokaal te hebben gezien. Met inbeeldingsvermogen kun je ver komen. Praktisch, creatief en out of the box denken speelt daarbij een grote rol”, vertelt Gitte.
Marrit leerde haar creativiteit op een ander gebied toe te passen. “Ik zie mijn deelname vooral als een mooie en leerzame ervaring. Het is een ervaring die ik mee kan nemen in mijn andere projecten. Out of the box denken, ontwerpen en presenteren zijn vaardigheden die later goed van pas komen. De opdracht ben ik niet ingegaan om te winnen, maar vooral om het beste uit mezelf te halen. Ik had niet verwacht dat mijn ontwerp gekozen zou worden en dat vind ik een groot compliment!”
#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar 17 maart verschijnt hier wekelijks één verhaal.
Burgerschap
Ben je docent burgerschap en ben je nog op zoek naar ideeën om aandacht te besteden aan de verkiezingen in je les? Op de website van Kennispunt MBO Burgerschap vind je inspiratie.