donderdag 11 maart 2021

Mbo’ers Pakken Aan – ‘Landelijk Ambassadeur mbo worden moet je wel liggen’

Hendrik de Kok, Landelijk Ambassadeur mbo, ging er helemaal voor toen hij in 2019 meedeed aan Mbo’ers Pakken Aan. In deze YouTube-serie kwalificeren 42 mbo-ambassadeurs zich voor de titel die Hendrik nu draagt. Op 22 maart is de eerste aflevering van Mbo’ers Pakken Aan 2021 te zien en doet Hendrik weer mee. Nu als jurylid. “Ik vind het leuk om te merken dat de studenten die meedoen ook heel graag Landelijk Ambassadeur mbo willen worden.”

Leestijd: 4 min.

Samen met Alexander van der Doorn, Beste Praktijkopleider 2019, vormt Hendrik de Kok de vaste jury van Mbo’ers Pakken Aan. In de YouTube-serie strijden 42 mbo-ambassadeurs verdeeld over 3 teams voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo. Alle teams gaan op verschillende locaties aan de slag in een escaperoom met het thema duurzaamheid. Iedere aflevering beoordeelt de jury alle studenten op vijf criteria en aan het eind van de aflevering noemen zij drie namen van mbo-ambassadeurs die hen opvallen. Uiteindelijk komt er uit elk team één groepswinnaar. De drie groepswinnaars worden bekend gemaakt op 17 mei, tijdens het Ambassadeursgala.

Ambitie
Hendrik weet nog precies hoe hij zich als kandidaat voelde tijdens Mbo’ers Pakken Aan. “Ik vond het heel spannend. Als ik meedoe dan wil ik wel winnen, had ik me voorgenomen. Eerst keek ik of ik een kans maakte. Je bent onderdeel van een team met andere mbo-studenten die ook door hun school zijn uitgeroepen tot mbo-ambassadeur. En dat word je niet zomaar. Het zijn allemaal studenten met ambitie en bijzondere verhalen die ook willen winnen. Ik besloot er helemaal voor te gaan.”

Wat was jouw tactiek om op te vallen bij de jury?

“Iedereen wilde zich laten zien aan de jury en van zich laten horen. Daardoor praatte iedereen door elkaar. Ik probeerde de rust te bewaren en nam de leiding als het onrustig werd zodat we samen konden werken aan de opdracht die we kregen. Goed contact is belangrijk. Als je als groep goed kunt presteren, kun je als individu ook shinen.”

Nu ben je zelf jurylid van Mbo’ers Pakken Aan. Waar let je op bij de mbo-ambassadeurs?

“Ik beoordeel de studenten op leiderschap, probleemoplossend vermogen, creatief denken, samenwerken en communicatie. Met name samenwerken en natuurlijk leiderschap vind ik belangrijk. Daarnaast moet iemand kunnen presenteren en goed kunnen luisteren. Mijn opvolger zal iemand zijn die echt ambassadeur kan zijn voor het mbo. Als Landelijk Ambassadeur mbo ontmoet je veel verschillende mensen. In mijn geval, van medestudenten met bijzondere verhalen tot de minister-president. Dat moet je wel liggen.”

Wat is voor jou tot nu toe het hoogtepunt als Landelijk Ambassadeur mbo?

“Ik mocht Ingrid van Engelshoven, nu demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een halve dag rondleiden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Ze kwam kijken naar het Zorg Innovatie Centrum van de afdeling Cardiologie waar mbo- en hbo-studenten samenwerken. Daar werk en leer ik ook. Ze was erg onder de indruk en noemde het Zorg Innovatie Centrum als voorbeeld tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dat vond ik heel vet. Ik hoop dat er daardoor meer Zorg Innovatie Centra komen die de kracht en samenwerking laten zien tussen mbo- en hbo-studenten in de zorg.”

Op 22 maart is de eerste aflevering te zien van de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan, gepresenteerd door Jan Versteegh. De aflevering is coronaproof en volgens de richtlijnen uit het filmprotocol opgenomen op drie verschillende locaties in Nederland. Alle mbo-ambassadeurs en alle mensen op de set waren vooraf getest . Kijk de eerste aflevering op YouTube.com/ditismbo


Mbo’ers Pakken Aan – ‘Landelijk Ambassadeur mbo worden moet je wel liggen’