woensdag 31 maart 2021

Charlotte is professioneel plakker

Teksten op gevels zetten, autobelettering ontwerpen, reclameborden maken, lichtreclames produceren, raamstickers en bedrijfskleding beplakken... Foliemonteur Charlotte (22) kan het allemaal. Dankzij haar opleiding tot signmaker bij Cibap.

Leestijd: 3 minuten

“Ik ben geïnteresseerd in zelf dingen ontwerpen, maar ook in werken met mijn handen,” vertelt Charlotte. Tijdens haar opleiding tot signmaker leerde ze hoe je een ontwerp maakt op de computer en daar vervolgens met een printer, een snijplotter (een soort snijmachine) een hittepers of graveermachine een goed product van maakt. “Je ontwerpt iets en je gaat het ook zelf maken.”

Teken
‘Sign’ is het Engelse woord voor teken. Als signmaker ben je dus bezig met allerlei soorten van reclame-uitingen. Van billboards langs de weg, tot het beplakken van bussen. Als allround signmaker doe je ook de projectleiding en onderhoud je contact met de klant.

Charlotte: “Ik vind het belangrijk dat je van alles een beetje weet. Daarom deed ik deze opleiding. Je leert er werken met verschillende materialen en machines en je gaat ook echt monteren. Dat is onwijs interessant.”

Plakken
Volgens Charlotte kun je ook na de opleiding nog allerlei kanten op en verder leren. Er is veel werk in en de sector groeit. “Uiteindelijk heb ik tijdens mijn stage geleerd dat vooral ‘plakken’ echt mijn ding is. Dus nu ben ik foliemonteur. ”

Ook zin om te leren voor creatieve duizendpoot? Kijk dan ook eens op de website kiesmbo.nl voor een opleiding tot signmaker.

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Cibap, vakschool voor vormgeving.