Een handje helpen bij een stembureau op jouw school? Dat hoef je Rachid El Haddadi, student Juridisch Administratief Medewerker op Albeda, geen twee keer te vragen. “Door te helpen bij zoiets groots als de Tweede Kamerverkiezingen, wil ik laten zien dat mbo-studenten veel in hun mars hebben.”
Leestijd: 3 min.
Om bij een stembureau te mogen werken, volgt iedere medewerker een training. De functies variëren van het uitdelen van stempassen tot aan het controleren van burgergegevens.
Het willen bijdragen aan de samenleving, zat er bij Rachid al vanaf jongs af aan in. “Vroeger wilde ik altijd politieagent worden”, vertelt hij. “Maar later realiseerde ik me dat er meer beroepen bestaan, waarbij je iets kunt betekenen voor anderen.” Daarom besloot hij voor de opleiding Juridisch Administratief Medewerker te gaan, een studie met verschillende rechtsvakken. Met deze opleiding in zijn broekzak wil Rachid doorstromen naar het hbo om rechten te studeren.
Democratiefestival
Om erachter te komen waarom studenten stemmen, vroeg Ahmet Dikbas zijn studenten een video te maken van 15 seconden. Daar werd verschillend op gereageerd. “Sommigen stemmen omdat het hun recht is, anderen omdat ze meer vrouwen aan de top willen”, vertelt de docent burgerschap.
Van 8 tot en met 12 maart organiseert Albeda een Democratiefestival om studenten klaar te stomen voor de verkiezingen. Volgens Ahmet, die naast docent ook projectcoördinator is bij Team Next dat buitenschoolse activiteiten verzorgt in het kader van loopbaan en burgerschap, is het festival dé uitgelezen kans om studenten te betrekken bij politiek. “Het heeft geen zin om jongeren uit te nodigen voor een stoffig debat. Het is belangrijk om onderwerpen aan te kaarten die mbo-studenten aangaan”, vertelt hij.
“Daarom kunnen studenten tijdens het festival in gesprek gaan met politici over onderwerpen zoals stageproblemen en mentale gezondheid. We hebben ervoor gezorgd dat het politici zijn waar onze studenten zich in herkennen, dus super divers in de breedste zin van het woord.”
Ben je docent burgerschap en ben je nog op zoek naar ideeën om aandacht te besteden aan de verkiezingen in je les? Op de website van Kennispunt MBO Burgerschap vind je inspiratie.
#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar 17 maart verschijnt hier wekelijks één verhaal.