woensdag 3 maart 2021

#mboinhetstemburo – Je moet overal aan denken

Verpleegkundestudent Jeralyn van Dijk houdt wel van een uitdaging. Daarom zegt ze geen nee als haar gevraagd wordt om een stembureau op te zetten bij haar op school. “Politiek interesseert me eigenlijk niet zo. Maar ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren buiten mijn eigen studie.”

Leestijd: 3 minuten

Dat er zoveel komt kijken bij het opzetten van een stembureau, had de derdejaarsstudent op ROC Nijmegen van te voren niet verwacht. “Vooral tijdens corona moet je overal aan denken”, vertelt Jeralyn. “Zo hebben we posters gemaakt waar de veiligheidsvoorschriften op staan, is er een looproute uitgestippeld en moesten we manieren verzinnen waarop mensen afstand van elkaar kunnen houden.”

Pitchen
Het project maakt onderdeel uit van het TalentLAB van ROC Nijmegen, waarbij studenten de kans krijgen om nieuwe dingen te leren buiten hun eigen studie. Geen fictieve opdracht, maar een project dat misschien wel echt uitgevoerd gaat worden. Zo mocht Jeralyn met haar groepje ideeën pitchen bij de gemeente Nijmegen.

“We kregen vooral veel lof over onze tips voor het gebruik van mondkapjes”, vertelt Jeralyn. “Bij de gemeente hadden ze wel nagedacht over bezoekers, maar niet over het personeel van het stembureau. Die moeten namelijk om de drie uur een nieuw mondkapje op. Voor ons in de zorg is dat heel normaal, maar als je daarbuiten werkt, weet je dat natuurlijk niet.”

Vragen
Het belangrijkste wat Jeralyn heeft geleerd is het communiceren met anderen. “Eén keer in de week belde ik met mijn groepje en dan gingen we alle punten met elkaar af. Vervolgens maakten we daar een verslag van. Ik heb gemerkt dat het heel belangrijk is om te evalueren. Je weet nooit hoe de ander iets opvat, dus je kan het maar beter vragen. Voordat ik aan dit project begon, had ik een afwachtende houding. Nu vraag ik eerder uit mezelf of ik iets kan doen om anderen te helpen.”

#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar 17 maart verschijnt hier wekelijks één verhaal.

Burgerschap
Ben je docent burgerschap en ben je nog op zoek naar ideeën om aandacht te besteden aan de verkiezingen in je les? Op de website van Kennispunt MBO Burgerschap vind je inspiratie.#mboinhetstemburo – Je moet overal aan denken