Het leukste onderdeel van het vak Burgerschap? Als je het aan docent en vakgroep voorzitter Thomas Oosterkamp van ROC Friese Poort vraagt, zijn het de discussies die tijdens de lessen ontstaan. Zeker in aanloop naar de verkiezingen hoopt hij op kritische gesprekken tussen studenten.
Leestijd: 4 minuten
De komende tijd gaat Thomas in de lessen Burgerschap dieper in op onderwerpen als desinformatie en digitale privacy. Volgens hem is het belangrijk om altijd kritisch te blijven op informatie, ook als het van politieke partijen komt. “Als een politicus zegt dat mensen nauwelijks iets merken van corona, dan baart me dat zorgen. Feitelijk gezien klopt het niet. Toch zijn er studenten die dit aannemen.”
Tegenwoordig gaan de lessen over politiek hand in hand met het herkennen van onder andere fake news. Een positieve ontwikkeling, aldus Thomas. “Studenten vinden het veel leuker om hierover te leren dan dat je ze een standaard boek over politiek voorschotelt.”
Digitale voetafdruk
Een praktische oefening uit de lessenreeks is het meten van hun eigen digitale voetafdruk. Door in te loggen via Google kunnen studenten hun zoekgeschiedenis bekijken. Van recente aankopen tot aan locaties van Google Maps: alles wordt getrackt. “Dat maakt een grote impact op studenten”, vertelt Thomas. “De meesten hebben het niet door dat er zoveel persoonlijke gegevens van ze worden geregistreerd. Toch is er ook een klein deel dat alles afschermt.”
Volgens Renze Tjoelker, rector practor digitale weerbaarheid, is dit thema belangrijker dan ooit. “Ook als we gaan stemmen, halen wij onze bronnen grotendeels van het internet. Door de digitalisering van onze maatschappij vliegt het nieuws je om de oren. Dat betekent dat er meer complottheorieën en misleidende informatie te vinden is op het web. Dit raakt onze democratie.”
Scholierenverkiezing
Om het gesprek aan te wakkeren tussen studenten en docenten, verschijnt er iedere woensdag een nieuwsflits, afbeelding, infographic, filmpje of foto in het kader van de verkiezingen.
In de week van de verkiezingen organiseert ROC Friese Poort een digitale verkiezing onder studenten. In een vragenlijst kunnen zij aangeven op welke partij ze gaan stemmen, wat voor opleiding ze volgen en waar ze gevestigd zijn. Aan de hand van die gegevens kunnen er conclusies getrokken worden over het stemgedrag.
Ben je docent burgerschap en ben je nog op zoek naar ideeën om aandacht te besteden aan de verkiezingen in je les? Op de website van Kennispunt MBO Burgerschap vind je inspiratie.
#mboinhetstemburo
De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers deel te nemen bij de stembureaus. Zo kunnen scholen de verkiezingen verwerken in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. In de aanloop naar 17 maart verschijnt hier wekelijks één verhaal.