maandag 15 februari 2021

Van crisis naar kans: Knokken voor je droomzaak

“Mbo’ers zijn aanpakkers,” zegt Francis Verschoor (25). De uitbater van lunchroom Francis Lunch and Baked Goods in Dordrecht weet waar ze het over heeft. Ze moest het afgelopen jaar steeds weer iets nieuws verzinnen door de coronamaatregelen. Maar ze knokt zich er doorheen om haar droomzaak te behouden.

Leestijd: 4 minuten

Eigenlijk had Francis geld gespaard voor een reis over de wereld, toen ze een pandje in Dordrecht in het vizier kreeg. De perfecte locatie voor een koffiezaakje. Ze droomde al van zo’n zaak sinds ze vrijwilligerswerk in Indonesië deed. Na haar dagelijks werk in een opvanghuis voor straatkinderen daar, ging ze ‘opladen’ in een lokaal horeca-tentje. Háár zaak moest net zo intiem worden. Zo gezegd, zo gedaan. Ze wist het pandje te bemachtigen en Francis Lunch and Baked Goods was geboren.

Gewoon proberen
Het was een sprong in het diepe. “Ik begon met tweedehands spullen voor de inrichting en wat nieuwe apparatuur om mee te koken. Ik hoefde geen personeel aan te nemen, want ik deed alles zelf. Ik maakte een kostenberekening en ben maar gewoon gaan proberen.” De zaak werd direct een succes.

De succesvolle ondernemer deed twee mbo-opleidingen. Eerst de banketbakkersopleiding bij het Albeda College. Maar daar kon ze toch niet echt haar draai vinden. ”Het vooruitzicht om alleen maar te bakken, iedere ochtend heel vroeg op…Van huis uit heb ik meegekregen dat je moet afmaken waar je aan begint, dus dat deed ik. Versneld, dat wel.” Daarna deed ze ‘gewoon’ een tweede opleiding aan dezelfde school: Sociaal werker.

Sociale functie
“Het leuke is dat ik in mijn zaak de twee opleidingen combineer. Ik maak heerlijke dingen waar bezoekers blij van worden. En omdat de zaak zo klein is – er staan maar 4 tafeltjes - heb ik ook diepe gesprekken. Ik heb echt een sociale functie voor vast gasten. Heel leuk.”

“Ik heb sinds het begin van corona steeds weer nieuwe dingen bedacht: maaltijden verkopen in plaats van koffie, extra veel tafeltjes buiten toen het kon in de zomer, complete picknickmanden samengesteld, bij de mensen thuis koken en samenwerken met een biercafé…. Je wordt er wel creatief van. Dat is denk ik wel een mbo-dingetje. Maar hoe het allemaal gaat aflopen weet ik niet. Dit kan ik niet eeuwig volhouden natuurlijk. Maar een ding weet ik zeker. Ik ga nooit meer voor een baas werken, want ik ben een échte ondernemer.”

Ook diepe gesprekken voeren in jouw eigen horeca-zaak? Kijk hier voor opleiding sociaal werker en klik dan door voor informatie over studeren voor patissier.

Met dank aan Albeda College voor het beschikbaar stellen van het filmpje.