donderdag 11 februari 2021

‘Nederlands is een vak waar je veel mee kunt’

Docente Marjan van Velzen (55) maakt van het vak Nederlands een feestje. Zij integreert de lesstof in praktijkvakken, zodat de studenten van het Clusius College soms niet in de gaten hebben dat ze met onze taal bezig zijn.

Leestijd: 3 minuten

Als het Clusius College haar niet gebeld had, dan zou Marjan van Velzen op een andere mbo-school hebben les gegeven. Mbo-studenten + Marjan: dat is een rekensom die klopt als een bus. “Ik vind mbo’ers gewoon het leukst. Ze zijn praktisch gericht en ze weten wat ze willen,” lacht ze.

Testosteron
Na jarenlang als communicatietrainer in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, koos Marjan op haar 53e voor het onderwijs. Het was een smeulende liefde waaraan ze eindelijk gehoor gaf. De eerste les die ze gaf, herinnert ze zich nog goed. “Het was een klas veehouderij. Dertig jongens wiens energie en testosteron door het lokaal gierden. Mijn ervaring als trainer kwam uitstekend van pas. Na die eerste les wist ik ook dat Nederlands een vak is waar je als docent zelf veel van kunt maken en waarin je creatief kunt zijn.”

Niet in de gaten
Marjan integreert haar lesstof waar het kan in praktijkvakken. Nederlands is een verplicht vak op het mbo en daardoor niet bij iedere student populair. “Soms hebben de studenten niet in de gaten dat ze bezig zijn met Nederlands. Het stageverslag beoordeel ik bijvoorbeeld als een schrijfopdracht. Bij het vak dierverzorging moeten studenten een maquette maken van een hok. Daar geven ze ook een presentatie over. Die beoordeel ik in plaats van een aparte opdracht voor spreekvaardigheid.”

Sneeuwbaleffect
Ze gaat dit studiejaar meer aan de slag met leesvaardigheid en taalbeheersing dan ze al deed. Na anderhalf jaar is het Marjan gelukt om een leesconsulente in te schakelen die de studenten van niveau 2 ondersteunt. “Dat gaf een sneeuwbaleffect. De docenten zijn enthousiast en ook de studenten vinden lezen niet meer saai, maar interessant.”

Verhouding
Wat is haar geheim? “Ik kan me als een puber gedragen,” zegt Marjan lachend. Haar kracht is haar openheid, het maken van echt contact en het stellen van milde grenzen. “Studenten doen soms stoer, terwijl het eigenlijk kwetsbaarheid is. Door hen vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid te geven en ze als jongvolwassenen te benaderen, bied ik ze ruimte. Lesgeven is een kwestie van geven en nemen.”

Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Marjan van Velzen voor het YouTube-kanaal Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.