dinsdag 9 februari 2021

‘Geef mij een hamer en beitel, en ik ben gelukkig’

Eerst een huis bouwen en dan alle kassies en de keuken maken. Het liefst van eikenhout want dat is het materiaal dat Daan Weijgertze (21), machtig mooi vindt. Hendrik de Kok, Landelijk Ambassadeur mbo, ging kijken bij een huis dat Daan van binnen en buiten verbouwde.

Leestijd: 4 min.

Als Daan langskomt met zijn bussie en zijn gereedschapskist, dan kun je vakwerk verwachten. Demissionair minister-president Mark Rutte haalde dat aan in zijn speech tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar 2020-2021. Ook Koning Willem-Alexander had dit kunnen zeggen, want Daan mocht beide heren ontmoetten omdat hij in 2018 goud won op EuroSkills, de Europese vakwedstrijden.

Pen-en-gatverbinding
Het was een onvergetelijke tijd waarin Daan de kneepjes van het timmervak leerde die je normaal gesproken als timmerman in de nieuwbouw niet vaak tegenkomt. Zoals het maken van een kap met schuine sporen en schuine gordingen en pen-en-gatverbindingen. “Zo’n dak ligt op een oud huis of boerderijtje. Mooi werk vind ik dat als ik zo’n dak moet opknappen. Geef mij een hamer en een beitel in mijn handen en ik ben gelukkig.”

Precisiewerk
De afwisseling in het timmerwerk spreekt Daan het meest aan. “Alleen maar kozijnen timmeren of dakbeschotten maken, daar vind ik niks aan. Alleen keukens plaatsen ook niet. Ik houd van de combinatie van bouwen en precisiewerk zoals een keuken of een kast maken. Gelukkig werkt de aannemer voor wie ik werk zo. We doen de hele verbouwing van een huis.” Lachend: “Ik ga pas naar huis als ik de inbouwkasten heb geplaatst.”

Stagebegeleider
De liefde voor timmerwerk had Daan al als kleine jongen toen hij zijn vader meehielp met klussen. Op zijn veertiende verdiende hij een centje bij met timmeren bij de aannemer voor wie hij nog steeds werkt. Daan koos voor een bbl-opleiding bij het Hoornbeeck College. Inmiddels geeft hij zijn kennis door aan stagiairs. “Ik probeer hen de kneepjes van het vak bij te brengen. Hopelijk vinden zij timmerwerk net zo mooi als ik.”

#Hendrikovergrenzen: Landelijk Ambassadeur mbo Hendrik de Kok haalt inspirerende verhalen op van mensen met een mbo-achtergrond. Alle verhalen zijn te bekijken op youtube.com/ditismbo