maandag 1 februari 2021

Bedenken, bouwen, roeien!

Vijftien maanden lang werkten Ids Bonga en Jurjen Beeker dag in dag uit aan de bouw van een duurzame roeisloep. De laatste dagen brachten Ids en Jurjen meer tijd op de werf door dan thuis. Maar toen de ‘Van-vlasties’ klaar was, mocht hij gelijk meedoen met de Italiaanse roeiwedstrijd Vogalonga in Venetië. Een hoogtepunt tijdens hun opleiding engineer maritieme techniek.

Leestijd : 3 min.

De opleiding is echt iets voor liefhebbers van boten zoals Ids en Jurjen. Je leert er hoe je schepen en jachten bouwt en met welke krachten je rekening moet houden. Vaktekenen, elektrotechniek en automatisering komen tijdens de opleiding voorbij. Het is een afwisselende opleiding die je opleidt tot een veelzijdige taak.

Innovatieve technieken
De zelfgebouwde boot ‘Van-vlasties’ is een bijzondere boot. Veel roeisloepen zijn van polyester. Maar op de werft bij de opleiding Maritieme Techniek van ROC Friese Poort in Sneek leren studenten met innovatieve technieken te werken. In dit geval was de opdracht om materialen te gebruiken die het milieu minimaal schaden. De roeisloep van Ids en Jurjen is daarom gemaakt van bio-hars in combinatie met gerecycled petflessenschuim. Om de boel te versterken is gebruik gemaakt van vlas, een natuurlijk vezel. Vandaar de naam van de boot, ‘Van-vlasties’.

“We hebben de boot van begin tot eind ontworpen en we bouwden hem ook zelf,” vertellen de mannen. “Het is een mooi voorbeeld voor anderen in de scheepsbouw dat je kunt laten zien dat een duurzame boot bouwen dus gewoon kan. Het leukste was echter dat we zelf iets bedacht en gebouwd hebben, en dat we er ook echt mee naar Venetië gingen om ermee te roeien. Echt gaaf.”

Ook je eigen boot bouwen? Kijk dan eens of deze opleiding wat voor jou is op kiesmbo.nl