donderdag 21 januari 2021

Van crisis naar kans: stagelopen in je eigen teststraat

Binnen één maand tijd verrees in Zwolle een coronateststraat waar mbo- en hbo-studenten van verschillende opleidingen stage kunnen lopen of werkervaring kunnen opdoen. Ditismbo.nl keek met een aantal studenten mee en ging ook in gesprek met floormanager/ projectcoördinator Inge van den Oever. “Deze teststraat levert een berg aan levenservaring waar studenten nog jarenlang uit kunnen putten.”

Leestijd: 5 min.


Met een sierlijke zwaai wijst Ruben van der Kolk (18), student van de opleiding Beveiliger bij Deltion, een automobilist naar de parkeerplaats. Ruben ziet er keurig uit. Nette schoenen, zwarte pantalon en zwarte jas met daaroverheen een neongeel veiligheidsvest. “Je bent toch het visitekaartje van je school.” Dat niet alleen: Ruben is ook de eerste gastheer waar mensen mee te maken krijgen die zich willen laten testen op corona. En daar is hij zich uitermate van bewust. “Een kalme uitstraling is belangrijk. Een coronatest kan spanningen oproepen bij bezoekers.”

Net als in een hotel
Rustig blijven. Dat helpt het best, weet Ruben. Hij wijst de automobilist naar de deur van de teststraat waarachter Romy Kranenburg (18) en Lindsey Jane Korenburg (18) klaarzitten voor de eerste bezoeker. De studenten Leisure & Hospitality van Deltion maken de afspraken, houden bij wie wanneer aan de beurt is en leggen uit hoe de testraat werkt. Net als de frontoffice van een hotel of evenementenlocatie waar ze normaal gesproken zouden stagelopen. “Ik doe dezelfde ervaring op als in een hotel. Alleen werk ik nu op een unieke locatie waar het nog meer aankomt op goed contact met de bezoekers, die soms zenuwachtig zijn vanwege de test,” zegt Lindsey Jane. “We leren zoveel over het gedrag van mensen. Die kennis komt altijd van pas,” vult Romy aan.

Keelswap
De bezoeker loopt door naar een van de testruimtes waar Lisette Heideveld (18), studente Verpleegkunde bij Landstede, de testkit klaar zet: een vingerpriktest en een staafje voor de keelswap. Ze legt rustig uit wat de bedoeling is en stelt aan de hand van een vragenlijst vast of er kans is op een positieve uitslag. Het duurt een kwartiertje voordat die uitslag bekend is. “Die tijd gebruik ik om een praatje te maken over ditjes en datjes.”

Levenservaring
“Soms krijgen de studenten in dat kwartier privézaken te horen die best heftig zijn, zegt Inge van den Oever (59), floormanager en projectcoördinator van Landstede die toeziet op het reilen en zeilen in de teststraat. Nadat bleek dat docenten van alle Zwolse mbo- en hbo-scholen (Zwolse 8) geen voorrang kregen bij het testen, sloegen alle scholen de handen in elkaar en openden ze een eigen teststraat voor studenten en docenten. “Daarmee sloegen we twee vliegen in één klap omdat studenten er ook stage konden laten lopen.” Inge noemt het de kracht van goede samenwerking dat de teststraat binnen één maand gerealiseerd was. Inmiddels zijn ook het Zwolse bedrijfsleven en particulieren welkom voor een sneltest. Inge: “Deze teststraat levert de studenten een berg levenservaring op waar ze jarenlang uit kunnen putten.”

Slechtnieuwsgesprekken
Ervaring opdoen en onderdeel zijn van een speciaal moment in de (medische) geschiedenis zijn de redenen waarom Lisette Heideveld en haar collega Lara Meester (18), studente Verpleegkunde bij Deltion, aan de slag zijn in de teststraat. Ze werken er één dag per week. “De ervaring die ik heb opgedaan in het voeren van slechtnieuwsgesprekken neem ik mee naar mijn aankomende stage bij mensen met een niet aangeboren hersenafwijking,” zegt Lisette. Ook voor Lara is het voeren van een slechtnieuwsgesprek het belangrijkste leerpunt. “De eerste keer dat ik moest vertellen dat iemand positief getest was op corona, was ik heel zenuwachtig. Ik heb geleerd om in stapjes te vertellen wat iemand dan moet doen. De tweede keer ging het een stuk beter. Sinds ik in de teststraat werk, sta ik veel zelfverzekerder in mijn schoenen.”