maandag 11 januari 2021

Marilène was na een jaar Entree niet meer te stoppen: 'Het is echt een opstap'

Het filmpje waarin Horeca en Management student Marilène Kroon haar docent Mansour bedankt is al vele duizenden keren bekeken. Niet vreemd, want Marilène heeft een mooi verhaal dat ze graag deelt. Tijdens een kerstdiner in december 2019 weet zij dat haar docent, die haar begeleidde en motiveerde in haar Entree-periode, aanwezig is als gast. En als verrassing heeft Marilène een speech voorbereid.

Leestijd: 4 minuten


Zenuwachtig, maar met het zelfvertrouwen en de flair van een gastvrouw neemt ze het woord: “Ik was in 2014 een student van Albeda Start College op niveau 1. Deze eindexamenkandidaat was één van jullie studenten waar jullie elke dag voor knokken. Mede door jullie aanpak ben ik terechtgekomen waar ik nu sta. Het had ook anders kunnen lopen.” Dan richt ze zich tot haar docent: “Lieve Mansour, ik ben je dankbaar voor je begrip, geloof en vertrouwen in mij. Dat was precies wat ik nodig had om dat jaar door te komen.”

Geen school
Ruim een jaar later kan Marilène die avond nog goed herinneren. Ze gaf die avond als manager leiding aan alle studenten die het diner verzorgden als onderdeel van hun opleiding. Ze behaalde later dat jaar haar diploma mbo niveau 4. En dat terwijl ze enkele jaren daarvoor binnenkwam bij Entree zonder enige motivatie.

“‘Marilène is lastig, Marilène is druk’, vertelden docenten over mij. Ik had weinig moeite op school, maar ik heb ADHD. Het hielp ook niet dat ik lang geen medicijnen nam. Ik was altijd afgeleid. Docenten dachten dat ik er geen zin in had. Ik heb toen een periode thuis gezeten zonder school.”

In de zomer van 2015 besloot ze medicijnen te nemen om te concentreren, maar kon ze zonder startkwalificatie alleen op het Entree terecht. Een behoorlijke tegenvaller op dat moment:

“Ik ben slimmer dan dit, dacht ik. Waarom moet ik weer leren rekenen als op de basisschool?”, vertelt Marilène. “Die docent die ik bedank in het filmpje heeft mij erg gepusht. Hij gaf mij een gevoel dat er vertrouwen in mij was, ondanks mijn lastige gedrag. Dat ik er toe deed. Ik zag het als een laag niveau, maar dat is het niet. Entree is écht een opstap om ergens te komen. Ik ging elke dag naar huis met het gevoel ergens aan gewerkt te hebben!”

Motivatie
Na dat jaar was Marilène niet meer te stoppen. Niveau 2 heeft ze versneld (in 9 maanden!) doorlopen en niveau 3 overgeslagen. En op de opleiding Horeca en Management voelde ze zich als een vis in het water. “Die motivatie van dat eerste jaar heb ik daarna altijd vastgehouden. Ik heb natuurlijk ook hard gewerkt maar dat komt omdat ik vertrouwen in mijzelf gekregen heb om mijn doelen na te streven.”

Wil je het hele filmpje van Marilène zien?
Marilène was na een jaar Entree niet meer te stoppen: 'Het is echt een opstap'