donderdag 7 januari 2021

“Mijn drijfveer is patiënten de allerbeste zorg geven”

De specialisatie van docent en IC-verpleegkundige Maarten van Duijn is actueler dan ooit. Zijn kennis over de beademing van IC-patiënten geeft hij door aan studenten van de Care-opleiding van Albeda Zorgcollege. “Een beademingsmachine is een levensreddend apparaat.”

Leestijd: 2 minuten


Ventilation Practitioner is de benaming voor de specialisatie van Maarten van Duijn. Hij weet alle ins en outs mechanische beademing en sloot zich aan bij de beroepsvereniging voor ventilation practitioners. Zo kwam hij terecht bij het Albeda Zorgcollege waar hij gevraagd werd als gastdocent. Inmiddels leert Maarten Intensive Care-verpleegkundigen in opleiding en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp in opleiding  alles over het beademen van patiënten én over over het beademen van patiënten en over de werking van de longen, het hart en de bloedsomloop. Daarnaast is hij opleidingscoördinator bij het Albeda Zorgcollege. Hij onderhoudt onder andere de contacten met de ziekenhuizen waar zijn studenten werken en met de opleiders aldaar. 

Drijfveer
Maarten is wat je noemt een hybride docent: met één been staat hij voor de klas en met zijn andere been in de praktijk. De andere 20 uur van zijn 40-urige werkweek werkt hij als IC-verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis. Hoe houdt Maarten het vol twee banen te hebben? “Mijn belangrijkste drijfveer is om patiënten de allerbeste zorg te verlenen. Dat kan als je goed opgeleide verpleegkundigen hebt. Mijn studenten worden opgeleid volgens de laatste ontwikkelingen binnen de acute zorgketen. Dat betekent vanzelfsprekend dat er veel scholing plaatsvindt op medisch gebied met als doel de opnameduur en sterftekans zo kort en laag mogelijk te houden. Een beademingsmachine bijvoorbeeld, is niet alleen een levensreddend apparaat maar kan bij foutief gebruik ook schade toebrengen aan de longen. Naast het aanleren van kennis en vaardigheden op het medische terrein wordt ook aandacht besteed aan de psychosociale zorg aan de patiënt, diens familie en ook aan zorgverleners die werkzaam zijn binnen de acute keten; aan onze studenten dus.”

Werkdruk
De werkdruk voor verpleegkundigen en ook voor docenten is hoog. Maarten ervaart die druk ook, maar heeft een modus hierin gevonden. “Ik heb met het ziekenhuis weten te regelen dat ik op vaste dagen vrij ben voor mijn taken als docent en opleidingscoördinator en dat ik twee vrije dagen overhoud in de week. Grenzen stellen en een goede planning maken bleek heel effectief.” Lachend: “Ik vind alles leuk en ben vrij snel enthousiast. Dat voordeel heb ik.”

Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Maarten van Duijn voor het YouTube-kanaal Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.