woensdag 12 juni 2019

Fotoblog Landelijke Ambassadeur mbo Desiree Hernandez (mei 2019)

De helft zit erop. Desirée Hernandez is nu een half jaar Landelijke Ambassadeur mbo, maar blijft vol overgave doorgaan om het Mega Belangrijk Onderwijs nog beter op de kaart te zetten! In mei maakte ze onder andere een vlog met de leraar van het jaar, nam ze de Instagramaccount van de Tweede Kamer tijdelijk over en zat ze in de jury die bepaalde wie haar op het Albeda College op zou volgen als ambassadeur en deed ze mee aan de uitzending van 3FM tussenuur. 

Onbekende feitjes

Op 15 mei ging mijn tweede vlog de lucht. Samen met niemand minder dan Dirk Megens (leraar van het jaar 2019!) bracht ik onbekende feitjes aan het licht. Heb jij ‘m nog niet gezien? Bekijk hem dan snel!

Boeiend!

Een dag later was ik aanwezig bij het jubileumsymposium (25 jaar!) van het Educatief Informatie Centrum (EIC) van de Rotterdamse haven. ‘Jongeren binden en boeien’, was het thema. Ik leerde er dat de haven, net als het mbo, met een vertekend imago kampt. De meeste mensen denken namelijk dat de haven alleen maar bestaat uit hardwerkende, zwetende mannen. Dat dacht ik zelf ook, tot ik een gesprek had met directeur Mary Dotsch. Ik sprak haar voorafgaand aan het symposium en was verbaasd toen ik hoorde hoe anders en afwisselend het werk in de haven werkelijk is. En op het symposium zelf werd mijn verwondering alleen nog maar groter. Zelf mocht ik namens de studenten meedenken over hoe je via social media jongeren kunt bereiken. Wat er volgens mij wel werkt, en wat niet. Het was een zeer geslaagde dag die alle aanwezigen veel informatie heeft opgeleverd. En één ding weet ik zeker: na het symposium heeft het EIC deze mbo’er geboeid en verbonden aan de haven!

Koninklijke route

De maandag daarop had ik de eer om de Instagram-account over te nemen van de Tweede Kamer. De bedoeling was dat ik de volgers mee zou nemen tijdens de V100-dag. Op deze jaarlijkse ‘Verantwoordingsdag’, georganiseerd door de Kamerleden Renske Leijten (SP) en Joost Sneller (D66), kunnen 100 burgers een dag in de Tweede Kamer meelopen en kritische vragen stellen over alles wat de Tweede Kamer doet. Dit keer mochten 100 mbo-studenten uit verschillende steden deze controletaak op zich nemen. Als Instagramvlogger kreeg ik de kans om bepaalde plekken te zien die de rest niet mocht zien. Ik mocht bijvoorbeeld de koninklijke route bekijken waar alleen de koning mag lopen, dat was echt waanzinnig. Wat mij opviel aan de dag was dat iedereen zo blij was. De studenten waren blij dat zij input mochten leveren en de Tweede Kamer was net zo blij, omdat ze met een ontzettend grote en diverse groep mocht spreken. Mbo-studenten roepen soms een negatief beeld op bij mensen, maar met zulke evenementen wordt dat beeld razendsnel rechtgetrokken. Kamervoorzitter Arib sprak ook van een waanzinnige input en was erg onder de indruk van de inzet van alle studenten. Als voormalig mbo-student vindt zij ook dat het mbo ondergewaardeerd wordt, de V100 bewees weer eens hoe goed het mbo echt is, zo vertelde ze. Het was een inspirerende dag, en hopelijk een dag waardoor heel Nederland het beeld van mbo-studenten gaat resetten.
 

Stemmen stemmen stemmen

Na de V100 ben ik meteen verder geracet naar het statige stadhuis in Rotterdam. Hier mocht ik weer een Instagram take-over doen, ditmaal van het Albeda College waar een Europadebat werd gehouden. Ik nam de kijkers mee tijdens een groot gedeelte van het vurige debat, waar na afloop zeer lovend over werd gesproken. Studenten gaven aan het idee te hebben echt gehoord te zijn, terwijl de deelnemende politieke partijen vertelden omvergeblazen te zijn door het niveau van de aanwezige studenten. Ze waren kritisch en ad rem, en dat zorgde voor een ontzettend goed debat. Iedereen was het ook eens over de belangrijkste boodschap van het debat: stemmen stemmen stemmen! Gebruik je stemrecht, om zo een verschil te maken en er voor te zorgen dat op Europees niveau de juiste beslissingen worden genomen. Als afsluiter kregen alle participerende studenten, ik ook, een certificaat voor onze deelname. Een mooie aanvulling voor ons CV!

Nieuwe ambassadeur!

En toen was het opeens een jaar later… Op vrijdag 24 mei liep mijn Albeda-ambassadeurschap ten einde en mocht ik het stokje overdragen. Wat kan de tijd toch vliegen! Ik kan bijna niet geloven dat het al een jaar geleden is dat ikzelf meestreed om dat ambassadeurschap. Nu waren er in totaal acht studenten die, op basis van een pitch die ze deden, de titel van me wilden overnemen. Met de uitverkiezing als ambassadeur van een ROC kwalificeer je je automatisch voor de landelijke verkiezen van Dit is mbo! Na het horen van acht prachtige pitches had de jury, waaronder ik, het zwaar. Wij hebben zelfs een paar keer opnieuw moeten stemmen, maar uiteindelijk zijn wij eruit gekomen. De nieuwe ambassadeur van Albeda is…. Iylaf Bayati!
Van harte gefeliciteerd en succes met de landelijke verkiezingen!

Gijs wint in Arnhem

Ook op andere scholen zijn de verkiezingen in volle gang! Op maandag 27 mei woonde ik de verkiezing bij van Rijn IJssel in Arnhem. Het viel mij meteen op dat Rijn IJssel het groots aanpakte: het was een hele show en het mooiste was dat de studenten het zelf hadden georganiseerd! Alles was door hen bedacht en ook uitgevoerd. Ik kreeg een moment om de studenten toe te spreken en mijn ervaring te delen als landelijk ambassadeur. De verkiezing ging tussen de studenten Nino Klopman en Gijs Neplenbroek, uiteindelijk won Gijs! Van harte gefeliciteerd en succes met de landelijke verkiezingen! 

De kers op de taart

Op 30 mei kwam de aflevering uit van 3FM Tussenuur. Hierin stelt medestudent Chaimae Fadis de vraag of zij zich moet schamen voor haar mbo-diploma. Door verschillende bijzondere studenten te interviewen laat zij, samen met presentator Rens Polman, zien dat mbo allesbehalve schaamte oproept. Ook ik werd gevraagd om mijn mening te geven en meer te vertellen over het mbo. Het is een prachtige uitzending geworden en met dit soort exposure hoop ik van harte meningen te kunnen veranderen over ons prachtige mbo! Kijk hier naar de uitzending.
 

Meer weten over Desiree?

Op ditismbo.nl kun je lezen wat Desiree studeert en waarom zij door haar school gekozen was tot mbo Ambassadeur Albeda. Als je wilt weten hoe Desiree de titel Landelijke Ambassadeur mbo won, kijk dan op het youtube-kanaal van Dit is mbo. Zij schittert niet alleen in het programma Mbo’ers pakken aan, maar ook in de Korte Kwesties.
 
Bekijk ook: