Als docent zij-instromen in het mbo

Als docent zij-instromen in het mbo

Het mbo heeft veel ervaring met docenten en instructeurs die afkomstig zijn uit het werkveld waarvoor zij studenten opleiden. Ongeveer 60% van de nieuwe docenten die werkzaam zijn in het mbo, komt vanuit de beroepspraktijk het onderwijs binnen en start als zij-instromer. Juist hun praktijkkennis en -vaardigheden zijn van groot belang voor het verzorgen van sterk en toekomstbestendig onderwijs dat aansluit op de beroepspraktijk.

Je kunt zij-instromen als docent in het mbo wanneer een school je vakinhoudelijk bekwaam vindt en je geschikt vindt om les te geven. Hiervoor is het minimaal noodzakelijk dat:
  • je een opleiding in het hoger onderwijs hebt afgerond,
  • of dat je minimaal drie jaar werkervaring hebt die relevant is voor het vak waarvoor je wordt aangenomen op de mbo-school én je aantoonbaar over minimaal hbo werk- en denkniveau beschikt.
Als zij-instromer sta je vanaf de eerste dag voor de klas en volg je daarnaast een opleiding. Je moet in principe binnen twee jaar aan de bekwaamheidseisen voor docenten voldoen. De mbo-school waar je aan de slag gaat, zorgt in samenwerking met de lerarenopleiding voor goede scholing en begeleiding in de eerste jaren.