maandag 16 maart 2020

Pedicures, kleien met marsepein en tussendoor naar de finales kijken

Afgelopen week was het dan eindelijk zover: Skills The Finals, het NK voor beroepen in Leeuwarden. Niet alleen mbo’ers, maar ook vmbo-studenten woonden de wedstrijd bij. Anouska Huisveld (14) en Aniek Laning (13), leerlingen uit het tweede jaar van het vmbo-college Terra uit Assen, waren erbij.

“We keken vooral veel rond”, vertelt Anouska. “Er was een hoop te doen. Van pedicures tot aan het stylen van je haar, maar ook bijvoorbeeld dieren maken van marsepein.” Bij iedere activiteit stonden mbo-studenten, die de bezoekers begeleidden en uitleg gaven. De vmbo’ers konden van alles aan mbo-studenten vragen. Een handige bijkomstigheid waar Aniek slim gebruik van maakte. “Het lijkt mij leuk om na het vmbo een defensie-opleiding te gaan doen. Om er meer over te weten te komen, heb ik de mbo-studenten een hoop vragen kunnen stellen over de opleiding. Zo was ik bijvoorbeeld benieuwd naar de gevaren van die opleiding en hoe zwaar het eigenlijk is.”

Haar klasgenoot Anouska heeft compleet andere plannen als het aankomt op vervolgstudies. “Mij lijkt een zorgopleiding heel leuk”, vertelt de 14-jarige. “Ik maak graag mensen blij. Met zorgen voor een ander kun je dat gevoel bereiken, maar ook zelf beleef je er voordelen van.”

Een leuk uitstapje
Niet alleen de meiden, maar ook hun klasgenoten zijn te spreken over Skills The Finals. “Het is natuurlijk een leuk uitstapje. Alles beter dan een normale lesdag”, grapt Aniek. “Iedereen vond het een hele leuke dag en heeft veel activiteiten kunnen zien. Zelf keek ik naar een bakwedstrijd. De finalisten moesten een eclair gebakje bereiden. Dat was bijzonder om te zien, want je moest helemaal stil zijn, zodat de leerlingen geconcentreerd konden werken.”

Of de meiden zelf ooit willen meedoen aan de vakwedstrijden? Anouska, aarzelend: “Misschien. Het is goed voor je contacten, maar ik zou het vooral doen voor de gezelligheid. Het is namelijk een hele leuke dag om mee te maken. Als finalist al helemaal, kan ik me voorstellen.”

De aftermovie van Skills The Finals kun je hier terug zien.
In aanloop naar deze finale, spraken we verschillende deelnemers die allemaal in de prijzen vielen. Lees hun verhalen:
Shirley van der Heide won zilver voor Directiesecretaresse/managementassistent.
Mike van Mierlo won goud voor Vliegtuigtechniek.
Docente Kim van Schie begeleidde Rochella Jansen. Zij won brons voor Verzorgende IG.
Silke Schoenaker won zilver voor Bloembinder.


Pedicures, kleien met marsepein en tussendoor naar de finales kijken