dinsdag 17 maart 2020

Applaus voor vitaal beroepsbeoefenaar Hester de Leeuw!

Sinds het coronavirus hoor je vaak de term vitale beroepen, of cruciale beroepen. Wie zijn de personen achter zo’n beroep en wat hebben zij ervoor geleerd? Het zal je vast niet verbazen dat veel van hen een mbo-opleiding hebben gevolgd, zoals Hester de Leeuw. Zij heeft eerst de mbo-opleiding Verzorgende-IG afgerond en is nu, na een aanvullende (branche)opleiding te hebben gevolgd, werkzaam als eerst verantwoordelijke verzorgende (EEV'er).

Het zorgen voor anderen gaat Hester de Leeuw (29) nauw aan het hart. Zij werkt in een verpleeghuis waar ouderen wonen met Alzheimer. “Samen met mijn team zorg ik ervoor dat de mensen het goed hebben hier.”

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik begin met het wassen en aankleden van cliënten. Daarna zorgen ik en mijn team ervoor dat alle cliënten eten krijgen. Ook ben ik verantwoordelijk voor het geven van de medicijnen. Samen met mijn team breng ik mensen die ervoor in aanmerking komen naar de dagbesteding. Als de dokter langskomt of visite, dan kunnen ze aan mij vragen stellen. Ik stel ook het zorgplan op.”

Wat is er nu anders aan je werk door het coronavirus?
“Ik werk met ouderen die extra kwetsbaar zijn voor het virus. Daarom let ik heel streng op de hygiëne van mezelf en van de cliënten. Dus vaak handen wassen en zorgen dat de medicijnkar, deurknoppen en andere oppervlakken waarmee cliënten in aanmerking komen, goed schoon zijn. We houden afstand van elkaar. Ook let ik goed op het bezoek. Er mag nu maar één familielid per cliënt per dag langskomen. Contact met anderen beperken we zo veel mogelijk om besmetting te voorkomen. Deze maatregelen zijn niet nieuw voor ons. We moeten ze ook nemen als het norovirus heerst.”

Wat vind je ervan dat heel Nederland applaudisseert voor mensen in de zorg?
“Ik vind het mooi dat mensen aan de zorg denken, maar het is gewoon mijn werk. Net zoals iedereen die op dit moment aan het werk is. Ik hoop wel dat het werk in de zorg meer waardering krijgt. Mensen hebben er door corona meer gevoel bij.”

Hester de Leeuw volgde de mbo-opleiding Verzorgende-IG en later de brancheopleiding Eerst Verantwoordelijke Verzorgende. Kijk hier voor meer informatie over deze opleidingen. Bekijk het filmpje van Hester op ons YouTube-kanaal.