dinsdag 17 maart 2020

Bij Alexander mag je fouten maken

Fouten maken mag. Dat is de belangrijkste boodschap die Alexander van der Doorn van Kennemer Duincamping Bakkum zijn stagiairs meegeeft. Afgelopen november werd Alexander uitgeroepen tot beste praktijkopleider van Nederland 2019. Hoe is het hem sindsdien vergaan?

Na een veelzijdige carrière in onder meer de horeca, luchtvaart en parfumerie werkt Alexander nu al zes jaar bij de Kennemer Duincampings. “Ik hou van jonge energie. Daarom vind ik het zo leuk om met stagiairs te werken. Het houdt me jong en ik merk dat het invloed heeft op de campings: we zijn een fris, snel, ambitieus bedrijf.”

Wie de meeste fouten maakt wint
De stagiairs die Alexander en zijn collega-praktijkopleiders begeleiden mogen – of beter: moeten – fouten maken. “Als je het op die manier aanpakt, doet de stagiair zijn of haar werk vanuit een intrinsieke motivatie”, vervolgt hij. “Wie de meeste fouten maakt wint. Als je risico’s durft te nemen en stappen durft te zetten, ontwikkel je jezelf als een trein.”
Als geen ander weet Alexander zijn stagiairs te leren omgaan met stressvolle omstandigheden. “Ik kom meerdere soorten stress tegen. Denk aan werken onder tijdsdruk, maar ook aan stress door onzekerheid. Die onzekerheid probeer ik weg te nemen door er voor de stagiairs te zijn, ze nooit alleen te laten, te laten zien dat ik ze belangrijk vind en ze het gevoel te geven dat ze zelf keuzes mogen maken.”

Verkiezing beste praktijkopleider
Wil je het hele verhaal over Alexander lezen? Ga dan naar de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze organisatie zoekt ook dit jaar het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider. Tot en met 30 april 2020 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.
 

Bij Alexander mag je fouten maken