vrijdag 20 maart 2020

Applaus voor vitaal beroepsbeoefenaar in opleiding: Céline Veldman!

Verpleegkundige is een vitaal beroep. Daar is studente Verpleegkunde Céline Veldman het dik mee eens. “Je bent de verbinding tussen patiënt en andere zorgmedewerkers.” Dat maakt het werk zo speciaal voor Céline. Zeker tijdens de coronacrisis.

Vanuit haar school Landstede, loopt Céline Veldman stage bij een revalidatiecentrum in Zwolle. Vooral ouderen die net uit het ziekenhuis komen na een hart- of longaandoening revalideren daar. Céline helpt de patiënten voornamelijk met ADL. “Dat staat voor Algemene Dagelijkse Levensrichtingen zoals wassen, aankleden, opstaan, lopen, eten. Het is de bedoeling dat ik de zelfredzaamheid stimuleer zodat de mensen deze dingen weer zelf kunnen,” vertelt Céline. Daarnaast houdt ze de medicijnverstrekking in de gaten en begeleidt ze soms patiënten die een afspraak in het ziekenhuis hebben. Maar dat laatste kan niet meer door corona.

Een paar weken voordat de coronacrisis uitbrak, begon je met je stage. Wat is er veranderd in je werk door corona?
“De grootste verandering is dat de afdeling gesloten is. Patiënten blijven zo veel mogelijk op hun kamer omdat ze ontzettend kwetsbaar zijn voor corona. Bezoek mag niet meer komen. We proberen zo veel mogelijk te voorkomen dat het virus van buiten naar binnen komt. En we nemen extra hygiënemaatregelen.”

Hoe ga je om met de stress tijdens deze coronacrisis?
“Iedereen houdt het hoofd koel op onze afdeling. We nemen alle maatregelen heel serieus om te voorkomen dat het virus binnenkomt. Het is een raar gevoel dat het ergens in de lucht hangt en je weet dat het nog heel moeilijk is om het virus te voorkomen. Gelukkig ben ik een prater en kan ik mijn verhaal makkelijk kwijt bij mijn familie en klasgenoten. Ik zorg goed voor mezelf door goed uit te rusten en op tijd te ontspannen.”

Wat vond je van het applaus en de aandacht voor vitale beroepen?
“Ik zag veel filmpjes voorbij komen van klappende mensen in heel Nederland. Dat raakte me wel. Als mensen applaudisseren voor je vak, dan weet je dat je goed gekozen hebt.”

Céline Veldman volgt de mbo-opleiding Verpleegkunde niveau 4. Kijk hier voor meer informatie over deze opleiding.


Applaus voor vitaal beroepsbeoefenaar in opleiding: Céline Veldman!