dinsdag 24 maart 2020

Applaus voor Eva Sliep, docente Verpleegkunde die kansen ziet!

Eva Sliep popelt om tijdelijk aan het werk te gaan als verpleegkundige in de zorg. De mbo-docente Verpleegkunde aan het Summa College ziet tijdens deze coronacrisis naast problemen ook kansen om haar oude beroep weer eventjes op te pakken. En om de praktijk in het onderwijs te brengen: “Daar ligt mijn passie.”
 
Als geboren verpleegkundige die ook docente wilde worden, verenigt Eva Sliep de “twee mooiste beroepen van de hele wereld” in één functie. “De kans die ik nu heb om als verpleegkundige aan de slag te gaan, kan ik niet laten liggen. Een verpleegkundige in hart en nieren – en dat ben ik – voelt de plicht om te helpen. Daarnaast past deze mogelijkheid heel goed bij mijn visie op onderwijs. Ik wil de praktijk nóg meer in het onderwijs brengen,” zegt Eva, die naast docente ook mentor en stagebegeleider is. “Ik ben een groot voorstander van learning on the job door studenten en docenten. Daar krijg ik alle ruimte voor bij het Summa College.”
 
Hoe onderhoud je contact met je studenten nu zij door corona niet naar school kunnen gaan?
“Toevallig geef ik deze periode geen les omdat mijn studenten op stage zijn. Normaal gesproken hebben de studenten wekelijks een terugkomdag vanwege stage. Nu bel ik hen veel en heb ik met ieder van hen iedere week een videogesprek om te horen hoe het op hun stage gaat.”
 
Hoe gaat het met je studenten op stage?
“Ik merk dat er door corona best veel van de studenten gevraagd wordt. Ze lopen stage op risicovolle plekken zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen waar hun hulp hard nodig is. Ik let er scherp op dat de studenten als student worden gezien nu ze extra onder druk staan. Het is belangrijk dat ze in deze hectische tijd kunnen blijven leren. Er is ook een aantal studenten dat niet meer kan stagelopen omdat de zorgorganisatie alleen met eigen personeel zorg wil aanbieden. Deze studenten krijgen van mij stageopdrachten via andere werkvormen. Ze maken bijvoorbeeld een beeldcompilatie met uitleg van de complicaties die kunnen optreden als iemand langdurig op bed moet liggen. Je moet creatief zijn.”
 
Eva Sliep wilde met haar ervaring als verpleegkundige aan de slag in het middelbaar beroepsonderwijs. Benieuwd hoe je ook in het mbo les kunt gaan geven? Kijk dan hier voor meer informatie.