donderdag 13 februari 2020

De kracht van begeleiding

Al zes jaar begeleidt docent Kim van Schie (37) studenten van het Da Vinci college, die meedoen aan de wedstrijden van Skills Heroes. Nog nooit heeft iemand meegedaan met zoveel potentie als Rochella Jansen van de opleiding Verzorging. De docent anatomie en pathologie is dan ook apetrots op haar studente en schat de kansen om te winnen hoog in tijdens Skills The Finals.

Drie avonden in de week traint Kim haar student om goed voor de dag te komen tijdens de wedstrijd Verzorgende IG. Volgens Kim is meedoen aan deze mbo-vakwedstrijden dé gelegenheid voor studenten om te excelleren. “Het staat goed op je cv, want je laat zien dat je lef hebt en dat je gemotiveerd bent voor je toekomstige beroep. Binnen de school kent ook iedereen je naam. Bovendien krijg je ook bepaalde vrijstellingen voor examens, omdat we de stof in de trainingen al behandelen.”

Onzeker
Niet alleen voor de student is het begeleidingstraject interessant, ook Kim leert ervan. “Veel studenten zijn een beetje onzeker over zichzelf als ze aan vakwedstrijden meedoen. Ik vond het in het begin moeilijk om hen dan te coachen, maar ik kwam erachter dat onzekerheid juist een kracht kan zijn. Het betekent namelijk dat iemand zichzelf echt wilt verbeteren.”

Kennismaking
Om een student te coachen, is het volgens Kim belangrijk om elkaar eerst beter te leren kennen. Kim: “Net als een student heb ik ook mijn sterke en zwakke punten. Voordat je zo’n intensief traject met elkaar aangaat, moet je eerst weten hoe een persoon in elkaar zit. Anders heb je het risico dat je elkaar misschien niet goed begrijpt.”
Daar sluit Rochella zich helemaal bij aan. De studente Verzorging vertelt: “Ik heb het gevoel dat ik alles kan zeggen tegen Kim. Door het traject ben ik enorm gegroeid qua skills en ik vind het superfijn dat ik zoveel begeleiding krijg.”

Spanning
Ondanks de goede voorbereidingen, vindt Rochella de vakwedstrijd best spannend. “Ik probeer rustig te blijven. Als ik eenmaal bezig ben met de opdrachten, gaat het weer.” Daar vult Kim trots aan toe: “Eigenlijk weet je het allemaal wel. Je bent supergoed bezig. Persoonlijk denk ik dat Rochella de top 3 gaat halen. Misschien eindigt ze zelfs wel op nummer 1 bij Skills The Finals!”

Benieuwd of het Rochelle gaat lukken om Goud te halen op Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor beroepen? Dit evenement vindt van 4 tot en met 6 maart plaats in Leeuwarden in WTC Expo. Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 vakwedstrijden. Kijk hier voor meer informatie 


De kracht van begeleiding