dinsdag 11 februari 2020

‘Barbier is een stoer beroep’

Tv-maker en schrijver Eus (Özcan Akyol) interviewt bekende Nederlanders terwijl hij ze knipt en/of scheert voor het nieuwe tv-programma ‘De geknipte gast’. Het kappersvak leerde Eus in korte tijd van onder meer Metin Pamboghchy, zijn eigen barbier. Metin draagt zijn liefde voor het vak graag over. Hij heeft samen met zijn eigen oud-docente bij ROC Aventus de nieuwe barbiersopleiding opgezet.

Een half jaar lang trainde Metin ‘meneer Eus’ zoals hij zijn ijverige leerling noemt, drie dagen per week. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was Eus bezig om de technieken van knippen, wassen en scheren te leren. Voor de nieuwe barbiersopleiding staat normaal drie jaar. “Kapper of barbier is een geconcentreerd vak. Je moet barbertaal - dat is de taal van de techniek - kunnen combineren met de handelingen van het knippen, wassen en scheren. Als ik zeg: ‘Meneer Eus, wil je zone 1 hoger opscheren, dan weet meneer Eus precies wat ik bedoel”, zegt Metin die tot de internationale top van barbiers behoort.

Architect
Hij startte in het schooljaar 2019/2020 samen met Jacqueline van Dijk, zijn oud-docente van de kappersopleiding van ROC Aventus, de eerste barbiersopleiding van Nederland op zijn oude school. De opleiding is een groot succes en telt ruim 35 studenten, drie keer zo veel als verwacht. Metin weet waarom het vak van barbier zoveel jongens en mannen trekt. “Barbier is een stoer beroep. Een barbier is een architect die mannen zich weer man laat voelen. Door de juiste coupe van het haar en de baard of snor, creëer ik een totaalplaatje dat van kop tot teen klopt. Dat leerde ik ook de docenten van de nieuwe barbiersopleiding die ik trainde via de Maistro Academie. Die heb ik opgezet met Ali Jamali en Eugene en Simone Petrus om kappers te laten specialiseren als hairstylist en barbier.”

Scherp
Samen met dameskapper Ali Jamali, de andere docent van Akyol, is Metin bij alle opnames van ‘De geknipte gast’ aanwezig.. “Meneer Eus wordt steeds beter en kan al verschillende technieken toepassen. Ik geef hem het vertrouwen om scherpe vragen te kunnen stellen terwijl hij met scherpe elementen bezig is.”

‘De Geknipte Gast’ is vanaf dinsdag 4 februari vijftien weken lang te zien bij BNNVARA rond 21.00 uur op NPO 2. 


‘Barbier is een stoer beroep’