donderdag 6 februari 2020

Arnauds carrière in stroomversnelling door deelname Skills Heroes

De in België geboren Arnaud Schoenmaker is nog maar 22 jaar, maar reist nu al de hele wereld over voor zijn werk als kapper. Met een klantenbestand gevuld met grote namen zoals Dior, Hollands Next Top Model en Calvin Klein, is het razendsnel gegaan met zijn carrière na het behalen van zijn mbo-diploma aan de kappersopleiding van Curio.

Het succes van zijn carrière heeft Arnaud deels te danken aan zijn deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo. Vier jaar geleden won de jonge haarstylist de finale en mocht hij zichzelf Vakman van het jaar 2016 noemen. Nu, een paar jaar later, mag Arnaud plaatsnemen in de jurystoel tijdens Skills The Finals naast collega kapper Ruud Severins. Dat vindt de oud-mbo’er een grote eer. Arnaud: “Het voelt heel raar om anderen te jureren, omdat ik nog maar zo jong ben. De deelnemers aan Skills Heroes kunnen even oud zijn als ik. Toch heb ik ja gezegd, omdat ik het erg leuk en belangrijk vind om anderen te inspireren.”

Kennis in de praktijk brengen
Voor Arnaud was de wedstrijd in de tijd dat hij studeerde een echte uitkomst. Niet alleen omdat Skills Heroes hem veel kansen bood, maar ook om de kennis van zijn opleiding in de praktijk te brengen. “Ik was het beu om in de schoolbanken te zitten. Toen ik van Skills Heroes hoorde, heb ik me gelijk opgegeven. Gek genoeg deed niemand anders van mijn opleiding mee, dus mocht ik gelijk mijn school vertegenwoordigen in de wedstrijd.”

Meepraten
Nadat Arnaud in 2016 de finale won in de RAI in Amsterdam, mocht hij met 31 winnaars uit andere vakcategorieën Nederland vertegenwoordigen op EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen, die dat jaar in Göteberg in Zweden plaatsvonden. Het traject waarin Arnaud dankzij vakwedstrijden belandde noemt hij gaaf, maar erg intensief. “Je mag meedoen aan allerlei trainingen en cursussen. Ook mocht ik deelnemen aan een gesprek van de Nederlandse Kappersbond, waar hele goede kappers voor gevraagd waren. Ik praatte mee hoe we de opleiding en het vak aantrekkelijker kunnen maken voor mbo’ers.”

Jureren
Als jurylid gaat Arnaud -dankzij eigen ervaring- beoordelen of de deelnemers aan Skills wel klaar zijn voor het internationale traject. “Dat kun je zien aan de werkhouding. Is iemandgemotiveerd of niet? Je moet er echt met de volle 300% voor gaan; dan kun je heel ver komen. Mijn carrière is sinds Skills Heroes ook in een stroomversnelling gekomen. Als je hard werkt, dan kun je alles bereiken. Dat hoop ik alle deelnemers mee te geven.”

Skills The Finals is het Nederlands kampioenschap voor beroepen. En onwijs spannend. Dit evenement vindt van 4 tot en met 6 maart plaats in Leeuwarden in WTC Expo. Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 vakwedstrijden: Wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied?
Kijk voor meer informatie op https://worldskillsnetherlands.nl/stf/


Arnauds carrière in stroomversnelling door deelname Skills Heroes