maandag 27 januari 2020

Waarom Anja (58) en Sjanie (56) weer naar school gingen

Als jong meisje droomde Anja van Velzen van een baan als verpleegster in een ziekenhuis. Haar leven liep een tikkie anders, maar na 40 jaar heeft ze haar droom verwezenlijkt. Dit jaar behaalde Anja haar diploma voor de versnelde bbl-opleiding Verpleegkunde bij MBO Utrecht.

De zorg had altijd al een grote aantrekkingskracht op Anja van Velzen (58). Als 17-jarige was ze aan de opleiding verpleegkunde begonnen, maar die bleek toen lichamelijk te zwaar. Jaren later, toen ze met haar beide ouders vaak naar het ziekenhuis moest, begon het weer te kriebelen. Anja zag hoe de artsen en verpleegkundigen in de weer waren met patiënten en dacht terug aan haar meisjesdroom. Op haar 49e schreef ze zich in voor de flexpool als helpende in de zorg. Een jaar later volgde ze de opleiding tot Verzorgende IG om daarna weer verder te studeren voor de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie om ouderen te kunnen verzorgen met dementieklachten.

Overstap

Anja werkte inmiddels bij HilverZorg in Hilversum, een zorgorganisatie die thuiszorg aanbiedt en verschillende woonlocaties voor ouderen heeft. Ze stapte intern over naar het nieuwe eerstelijnsverblijf waar mensen terecht komen die tijdelijk herstellen van een val of operatie. “Nu wil ook weten waarom ik moet doen wat ik doe”, dacht Anja als ze weer de bloeddruk opnam van een patiënt.

Haar behoefte aan verdieping vond gehoor bij haar werkgever. Ze mocht de versnelde bbl-opleiding Verpleegkunde gaan volgen bij MBO Utrecht. Op haar 55e keerde ze weer terug in de schoolbanken om twee jaar later haar diploma te halen. “Het was best pittig, maar ik wilde zo graag verpleegkundige worden dat ik het er graag voor over had om naast vier dagen werken één dag per week naar school te gaan. Als oudere student breng je een stuk levenservaring mee in je werk en naar school. Ik begrijp nu veel beter waarom bepaalde regels zijn zoals ze zijn dan toen ik 17 was.”

‘Ik heb weer zoveel bijgeleerd’

Sinds haar jonge jaren werkt Sjanie de Jong in de zorg. Deze week werd ze 56. Toch besloot ze met al haar ervaring weer naar school te gaan in 2017 met een afgeronde bbl-opleiding Verpleegkunde als gevolg. “Vanaf het begin heb ik het studeren hartstikke leuk gevonden. Eerst met allemaal jonge studenten, en de laatste ‘klassen’ met studenten die meer net als ik ervaren zijn. Dat laatste is toch wel iets prettiger merk ik, omdat je min of meer over dezelfde bagage beschikt.”

Sjanie merkte dat ze bij haar werkgever werk aan het doen was waar ze niet voor opgeleid was. “Ik denk dat dit in veel organisaties wel voorkomt. Op een gegeven moment ontwikkel je in functies. Ik heb bij mijn werkgever aangegeven dat ik mij ook wilde kwalificeren in verpleegkunde. Daar stond de werkgever erg positief tegenover. Zij betalen ook mijn studie. 32 uur werk ik gewoon, en één volle dag aan de studie.”

Symposium

Inmiddels heeft Sjanie haar studie met succes afgerond. Deze vrijdag organiseert ze mede met haar andere studenten een symposium waarin alle studenten van MBO Utrecht kennis kunnen maken met het brede werkveld van de zorg. Van ouderenzorg tot aan kraam.

Ze zou het iedereen aanraden om weer een studie op te pakken. “Ik werk sinds 1982 in de zorg maar ik heb deze jaren weer zoveel bijgeleerd. Ik merk in mijn omgeving dat niet iedereen altijd gemotiveerd is om weer naar school te gaan. Maar werkgevers staan er voor open om het te betalen en het heeft mij een betere zorgprofessional gemaakt.”


Waarom Anja (58) en Sjanie (56) weer naar school gingen