vrijdag 24 januari 2020

MasterChefs van Albeda koken samen met de minister

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, zwaaide 22 januari 2020 met de pollepel in de keuken van Albeda Horecacollege. Studenten van de koksopleiding hielpen haar bij het bereiden van een zes gangen diner voor circa 100 gasten in schoolrestaurant VIPZ. Van tevoren spraken we met Nina Breedveld, eerstejaars van de opleiding Gespecialiseerd Kok en haar docent Ferry Groenewegen van der Weijden. “Ik vind het best spannend om met de minister te koken.”

Het eerste dat Nina Breedveld de minister van Onderwijs gaat leren is het snijden van groenten. “Dat lijkt simpel, maar ik heb er drie weken over gedaan voordat ik doorhad hoe ik mijn vingers moest houden,” vertelt Nina.

De boel regelen
Snijtechniek is een van de basisvaardigheden die je moet hebben als kok, net als gevoel voor planning en organisatie. “Als er een groep van negentig mensen komt eten, dan is het netjes als iedereen ongeveer tegelijkertijd met eten kan beginnen,” zegt Nina. Ze wil de minister daar ook best bij helpen, want regelen en organiseren ligt haar wel. “Ik vind de koksopleiding steeds leuker worden. Je werkt met je handen, maar je moet de boel van tevoren wel regelen, anders kun je de gasten niks te eten aanbieden.“

Passie voelen voor een vak
Kooklessen krijgt Nina van Ferry Groenewegen van der Weijden. Hij geeft al 19 jaar les op het Horecacollege van Albeda. Ferry heeft zelf op deze school gezeten en altijd contact gehouden met zijn voormalige docenten. Ook toen hij als jonge kok aan de slag ging bij de restaurants van topkoks Herman den Blijker en Cees Helder. Zijn docenten vroegen hem om in te vallen “en ik ben gebleven”. Daar heeft hij geen moment spijt van. “Ik kijk of studenten liefde voor de horeca voelen en hoe ze in het leven staan. Dat is belangrijk, want je moet passie voelen voor een vak. In de horeca werken is intensief. Je maakt lange dagen.”

Of zijn studenten later kiezen voor de horeca of voor een ander vak, dat maakt Ferry niet uit. “Ik probeer de studenten te helpen bij het maken van keuzes zodat ze zichzelf en het leven kunnen ontdekken waardoor ze de toekomst goed aan kunnen. Studenten die door omstandigheden hun weg even niet vinden, help ik zoeken. Lesgeven gaat verder dan het geven van een vak.”

Aanpoten
Dat het docentschap in Ferry’s ogen het coachen van jonge mensen is in hun persoonlijk ontwikkeling, zal hij ook vertellen aan minister Van Engelshoven. Als daar tijd voor is, want het is aanpoten voor studenten en minister om alle gerechten op tijd voor te bereiden. “Twee jaar geleden was Ingrid van Engelshoven ook op Albeda,” vertelt Ferry. “Toen vertelde ze dat ze erg van koken houdt, dus ik verwacht wel wat van haar.”


MasterChefs van Albeda koken samen met de minister