woensdag 22 januari 2020

Filmen als een baas

Nu het oriëntatiejaar van de opleiding Vormgeven, media & technologie erop zit, krijgt Violeta van den Heuvel steeds meer helderheid bij hetgeen ze wil doen: filmen. De basics rondom cameratechniek en cinematografie heeft de half Spaanse studente inmiddels onder de knie. Tijd om haar creativiteit een boost te geven.

Om dit te stimuleren worden er binnen SintLucas in Eindhoven projectweken georganiseerd. ‘Ik kom net uit een netwerkweek’, vertelt Violeta. ‘In zo’n week doe je allerlei projecten met studenten uit verschillende studierichtingen. Dit keer kregen we de opdracht om een fake news-item te produceren. Dat moest supersnel af zijn. Best wel uitdagend.’ Voor een andere projectweek maakte Violeta een aftermovie voor het Eindhovens Films Festival. ‘Het filmpje kun je bekijken op hun Facebookpagina’, vertelt ze trots.

Zin in stage
Ook heeft Violeta al een paar examens afgerond. Haar cijfers liegen er niet om. Voor fotografie en het mondeling examen Engels haalde ze een 10. Haar examen Nederlands sloot ze af met een 8. Ondanks de hoge resultaten voor de talen ligt de voorkeur van Violeta bij het uitvoeren van praktische zaken. Ze heeft zin in om stage te lopen. ‘We worden nu al voorbereid op volgend jaar. Ik hoop dat ik terecht kan bij een filmproductiebedrijf. Mijn voorkeur gaat uit naar een kleine organisatie omdat je daar het meeste kunt leren. Ik wil niet alleen maar iemand assisteren.’

Eigen baas
Alhoewel ze nog een paar jaar op het SintLucas te gaan heeft, vertelt Violeta over haar plannen om een eigen business te starten. ‘Eigen baas zijn past goed bij mij. Ik doe graag mijn eigen ding. In de toekomst wil ik graag videoclips maken voor muzikanten. Dat kun je makkelijk in je eentje doen. Maar als ik meer klussen krijg, zie ik het ook wel voor me om in een team te werken met ambitieuze mensen.’ Voordat Violeta naar de Kamer van Koophandel stapt, is ze van plan om een tussenjaar in te lassen. ‘Dan kan ik beslissen of ik nog door wil studeren. Misschien ga ik terug naar Spanje. De universiteit van Barcelona biedt een interessante audiovisuele studie aan. Genoeg knopen om door te hakken.’

Verhalen van mbo'ers
Dit is mbo volgt enkele mbo-studenten tijdens hun opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen over hun ervaringen. Dit is het derde interview met Violeta. Klik hier voor het eerste en tweede verhaal met Violeta. 
 


Filmen als een baas