woensdag 8 augustus 2018

Violeta: 'Ik verwacht heel veel van mijn opleiding'

Aankomend student Vormgeven, media & technologie op het Sint Lucas in Eindhoven
“Ik ben in Nederland geboren en in Spanje bij mijn moeder opgegroeid. Daardoor heb ik nooit Nederlands leren praten. Vier jaar geleden besloot ik naar Nederland te komen om mijn vader en broer beter te leren kennen”, zegt Violeta van den Heuvel (17 jaar) uit Eindhoven. Zij belandde daar op het Stedelijk College en leerde de Nederlandse taal. In augustus start Violeta met de opleiding Vormgeven, media & technologie op het Sint Lucas in Eindhoven.

“Eigenlijk wilde ik psycholoog worden, maar ik ben ook heel creatief. Op het beroepenfeest van VMBO on Stage in het Beursgebouw (waar vmbo-leerlingen een dag kunnen meelopen met eigenaren van bedrijven – red.) kwam ik fotograaf Eddy  tegen. Mijn opa was ook fotograaf. Toen hij overleed, werd ik de fotograaf van de familie. Tijdens het beroepenfeest heb ik nog meegelopen in de zorg en welzijn, maar ik vind fotografie toch leuker. Abby heeft me een opdracht laten maken en zei: ‘Fotografie past echt bij jou!’ Dat vond ik erg leuk om te horen!”

Violeta heeft veel zin om te starten met haar opleiding Vormgeven, media & technologie; een vierjarige opleiding niveau 4. “Op het Sint Lucas heb ik al mijn vragen aan een loopbaancoach kunnen stellen. Het eerste jaar is een oriëntatiejaar. Dan leer je alles over technische kanten van de computer en camera. Ook ga je videoclips maken en editen en werken met Photoshop. Ik heb nog geen idee wat ik precies wil doen, maar ik wil die kant op.”

Samen met een klasgenoot gaat ze de opleiding volgen. “Ik heb van veel mensen gehoord dat het een leuke opleiding is en dat er lieve mensen zijn. Ik verwacht er heel veel van. Sint Lucas zit op Sripe-S in Eindhoven, dus ik kan gewoon met de bus. Ik start op 21 augustus met een oriëntatieweek. Dan begint het studeren echt. Elke dag begin ik om 9.00 uur. Ik zit best veel op school, maar dat vind ik helemaal niet erg.”

Verhalen van mbo'ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die dit studiejaar starten met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen.
 


Violeta: 'Ik verwacht heel veel van mijn opleiding'