vrijdag 29 juni 2018

Mbo-ambassadeurs kijken uit naar start verkiezing en opening mbo-jaar

Omdat niet alle ambassadeurs aanwezig konden zijn bij de eerste bijeenkomst, organiseerde Dit is mbo op 28 juni een extra trainingsdag. Dit was ter voorbereiding op de start van de Landelijke Ambassadeursverkiezing en de officiële opening van het mbo-jaar op 27 augustus. Uit diverse hoeken van het land, van Leiden tot Zevenhuizen kwamen zes mbo-studenten naar de MBO Raad in Woerden toe.

De dag begint met een uitleg over de nieuwe opzet van de verkiezing. Op 27 augustus start het YouTube-programma Mbo’ers pakken aan, gepresenteerd door Jan Versteegh, bekend van Wie is de Mol?. Kijkers leren tijdens meerdere challenges de ambassadeurs kennen. De finale vindt plaats op de Dag van het mbo op 19 november. Dan weten we wie zich een jaar lang de Landelijke Ambassadeur mbo 2018 mag noemen.

Terwijl de fotograaf de ambassadeurs één voor één portretteert, leren de studenten elkaar beter kennen.

Nick: “In de trein was ik wel zenuwachtig voor vandaag, maar nu ik hier ben valt alle spanning van mij af. Als ambassadeur van mijn school wil ik mij graag inzetten om de overstap van het vso naar het mbo kleiner maken.”

Neslihan vertelt dat ze stage in het speciaal voortgezet onderwijs: “Ik wil graag het onderwijs in Nederland verbeteren en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van moeilijk lerende kinderen. Daarom zou ik graag Landelijk Ambassadeur mbo worden.”

Zeilen
Jord heeft tijdens zijn periode op de middelbare school een half jaar gezeild op de Atlantische Oceaan: “We wisselden onderwijs af met het zeilen, op de boot waren vier docenten aanwezig en konden we leren. Het was fantastisch, ik ben onder andere in Panama, Curaçao en Cuba geweest.”

Daniël werkt als fotograaf en beeldredacteur. Twee weken geleden was hij nog in Oekraïne voor een fotoproject over homorechten in het land: “Daarom kon ik niet bij de bijeenkomst van 14 juni niet bij zijn.” Dit was zeker niet zijn eerste project. “Ik heb twee jaar gewoond in een flat in een achterstandsbuurt in Zeist. Ik wilde graag laten zien welke levens zich afspelen tussen de muurtjes van al die woningen. Mijn doel was om met mijn deze foto’s de drempels weg te nemen en bewoners ze elkaar beter leerden kennen. Met dit project heb ik onlangs de tweede prijs van de Hollandse Hoogte fotoprijs gewonnen.”

Het valt de ambassadeurs op dat er in de media steeds meer positieve aandacht is voor het mbo.

Julia: “Tegelijkertijd vind ik het jammer dat nieuws over het algemeen zo negatief is. Er zijn al zoveel mensen depressief.”

Highschool
Voordat de lunch begint duidt Alexander het verschil tussen het Deense en het Nederlandse onderwijssysteem. “Ik heb één jaar op een high school in Denemarken gezeten, dat is eigenlijk een soort tussenjaar. Pas daarna ga je kijken welk niveau bij je past en je bijvoorbeeld naar de universiteit kan. Het voordeel is dat jongen allemaal bij elkaar zitten en niet zo vroeg op niveau worden ingedeeld.”

Rond half één zit de voorbereidingsbijeenkomst erop en gaan de ambassadeurs naar huis. Op 27 augustus zien alle 42 ambassadeurs elkaar in Tilburg bij de officiële opening van het mbo-jaar waar ook Koning Willem Alexander aanwezig is.


Mbo-ambassadeurs kijken uit naar start verkiezing en opening mbo-jaar