donderdag 14 juni 2018

Ambassadeurs bereiden zich voor op verkiezing: ‘Het belangrijkste is om jezelf te blijven’

Mbo-scholen in Nederland hebben de afgelopen maanden elk een student uitgekozen die mee doet aan de Landelijke Ambassadeursverkiezing van Dit is mbo. Dit jaar doen 42 ambassadeurs mee. Op 14 juni reisden de ambassadeurs uit alle hoeken van het land naar Maarssen. Hier kwamen zij van alles te weten over het nieuwe format van de verkiezing en leerden zij ondertussen elkaar beter kennen!

De ambassadeurs hebben vandaag een druk programma voor de boeg: er worden onder andere opnamen geschoten voor het online YouTube-programma Mbo’ers pakken aan en de studenten krijgen ook een mediatraining. Dit alles is nodig ter voorbereiding op de officiële opening van de Landelijke Ambassadeursverkiezing mbo op 27 augustus.

De hele dag door legt een fotograaf de studenten van hun beste kant vast. De foto’s kunnen de studenten gebruiken voor hun campagne via sociale media.

“Niet alleen op Instagram, Whatsapp of Facebook,” benadrukt Jim, één van de bedenkers van de campagne voor Dit is mbo. “Maar dus ook op Tinder!”

Drie challenges
De verkiezing van Dit is mbo is vernieuwd. Via het online programma Mbo’ers pakken aan leert heel Nederland de ambassadeurs beter kennen. Kijkers zien tijdens de drie challenges wat hun motivaties zijn en waar hun talenten liggen. Een professionele vakjury beoordeelt de ambassadeurs vervolgens op hun 21st century skills. De winnaar mag zich de Landelijke Ambassadeur mbo noemen.

Tijdens de briefing over de campagne wordt onthuld dat Jan Versteegh, volgens het Algemeen Dagblad ‘mogelijk de brutaalste saboteur ooit’ van Wie is de Mol?, de presentator is van de serie Mbo’ers pakken aan. Op 27 augustus verschijnt de eerste aflevering online.


De ambassadeurs volgen ook een mediatraining. Hierin leren zij hun persoonlijke verhaal vertellen: “Ga niet mee in vragen van journalisten die je niet wilt beantwoorden,” legt de trainer uit. “Als je met passie praat over een onderwerp dat aan je hart ligt, kan er eigenlijk niets misgaan.”

Tassilo Vermeulen studeert aan het Grafisch Lyceum Utrecht: “Ik volg de opleiding webdesgin en ik vind het lastig om mensen uit te leggen dat ik meer doe dan apps ontwikkelen. Dat wil ik leren tijdens de verkiezing.”

Michelle, Isa, Sanne en Alain praten ’s middags nog na over de media-training. Sanne: “Ik vond het heel handig om te horen hoe ik mij uit lastige vraagssituaties kan redden en te zien hoe andere studenten dit aanpakken.” Isa knikt: “Het belangrijkste in een interview is om jezelf te blijven.”

Wie zijn de ambassadeurs?
De 42 studenten zijn allemaal om hun bijzondere verhaal verkozen tot ambassadeur van hun school. Mo Amouri (Arcus College) woont sinds 2,5 jaar in Nederland. Binnenkort begint hij aan zijn mbo 4-opleiding. Zijn doel is om aan je doelen te bereiken als je daarvoor gaat. “Naast mijn opleiding geef ik Nederlandse les aan vluchtelingen uit diverse landen.”

Fleur Bakker studeert aan Clusius College: “Studenten konden zich aanmelden als ambassadeur van onze school. Op basis van mijn motivatie bepaalde de jury dat ik een presentatie mocht houden over wat het mbo voor mij betekent. Eén dag later kreeg ik te horen dat ik de ambassadeur van Clusius ben geworden. Ik ben trots dat ik deze kans krijg om mijn passie voor het mbo door te geven.”



Johannes van der Poel kijkt uit naar 27 augustus: “Ik denk dat de spanning goed wordt opgebouwd voor ons. Wat ik leuk vind is dat we vandaag kennis maken met studenten van allerlei verschillende opleidingen. ” Hoe hoorde Johannes dat hij ambassadeur van zijn school was geworden? “Ik zat in een les over stedelijk waterbeheer en ineens kwamen er allemaal mensen met confetti het lokaal binnengelopen: ik was gekozen als ambassadeur! Ik werd daar wel even stil van, het voelt wel als een bijzondere verantwoordelijkheid. Ik heb er echt zin in. Mijn klas reageerde ook enthousiast, ik voel dat mijn medestudenten achter mij staan!”


Ambassadeurs bereiden zich voor op verkiezing: ‘Het belangrijkste is om jezelf te blijven’