dinsdag 20 maart 2018

Maak kennis met Hanna Noort, Supporter van het mbo


Mensen die zich hard maken voor het mbo, die zetten we bij Dit is mbo graag in de spotlight. Zo ook de uit Nijkerk afkomstige Hanna Noort. Zij verschijnt sinds 2016 geregeld in de media en vertelt graag over het belang van mbo-studenten in onze maatschappij. Hanna rondde vorig schooljaar de opleiding maatschappelijke dienstverlening af bij MBO Amersfoort. Tijdens haar opleiding zat ze in de studentenraad en was ze betrokken bij de Nationale DenkTank. Alsof dat nog niet genoeg was, zette ze daarnaast haar eigen onderneming op en won ze de prijs voor ‘Beste zomerondernemer van 2016’. Afgelopen september is zij aan de Hogeschool Utrecht begonnen aan de opleiding tot docent. Haar doel? Lesgeven op het mbo. Tijd om kennis te maken met deze supporter van het mbo.

 
Je loopt nu stage bij ROC Midden Nederland en geeft het vak omgangskunde. Over een tijdje ga je burgerschap doceren. Waarom wil je in het mbo aan de slag?
 In het mbo gebeuren mooie dingen. Toen ik als expertdeelnemer betrokken was bij de Nationale Denktank, ben ik anders naar het mbo gaan kijken. In 2016 boog deze stichting zich over het mbo. In plaats van alleen maar academici, waren bij dit onderzoek ook hbo- en mbo-studenten betrokken. In vier maanden tijd hebben we gezamenlijk 10 oplossingen voor het beroepsonderwijs van de toekomst bedacht. Ik heb gezien dat er binnen het mbo ongelofelijk mooie dingen gebeuren. Maar er zijn ook onderwerpen waar ik ontzettend boos van word. Toen dacht ik: “In het mbo wil ik aan de slag. Hier ga ik het verschil maken.”
Waarom maak jij je hard voor het mbo?
Voor veel vacatures moet je minimaal hbo-denkniveau hebben. Maar, niveau zegt niet zoveel. Het belangrijkste is dat je op je plek zit. Als je bijvoorbeeld capaciteiten voor de universiteit hebt, maar eigenlijk veel liever iets dóet, dan is het toch beter dat je op de arbeidsmarkt terecht komt waar jij wilt? Het lijkt er op dat mbo’ers zich moeten bewijzen. Ik zag ooit een vacature bij een incassobureau waar ik graag wilde werken. Daarvoor vroegen ze minimaal hbo-niveau. Ik besloot me hier niet door te laten afschrikken en maakte een filmpje waarin ik mijzelf voorstelde en uitlegde waarom ik als mbo’er de kans verdiende om die baan te krijgen. Ik had ze verrast en kreeg die kans! Daar ben ik het incassobureau dankbaar voor. Ik heb ervaren dat als je iets wilt, je het ook kunt bereiken. 
Wat wil jij als docent graag aan jouw studenten meegeven?
Wat ik vooral wil meegeven, is dat studenten bewust worden van wie ze zijn. Ik geloof in ieder individu en zou het mooi vinden dat ook zij vertrouwen hebben in hun eigen kwaliteiten en die gaan benutten. Durf fouten te maken en vier je successen.
Wanneer doet een docent op het mbo goed zijn werk, volgens jou?
Dat is moeilijk. We hebben die vraag ook besproken bij de Denktank en iedere student vindt weer iets anders. De één vindt humor belangrijk, de ander een goede expert. Wanneer ik een docent goed vind? Als hij zijn lessen zo aantrekkelijk weet te maken, dat het aansluit op de belevingswereld van de studenten in de klas. Een goede docent weet te boeien, te prikkelen.
 


Maak kennis met Hanna Noort, Supporter van het mbo