dinsdag 20 maart 2018

Skills the Finals: ‘Geniet, want zoiets maak je nooit meer mee!’

“Het gaat echt veel beter dan vorig jaar”, roept een student van Horizon College terwijl hij opgewonden aan de lunchtafel aanschuift. Zijn wangen gloeien van opwinding.
De studentenbegeleider van ROC Horizon kijkt hem met een bedachtzame blik aan. Ze twijfelt: moet ze hem extra motiveren of raakt hij dan overmoedig? “Vorig jaar ging het toch ook goed?” vraagt ze diplomatiek.
“Nee, vorig jaar ging het bagger. Dit jaar kan ik misschien wel winnen!” zegt hij terwijl hij een bolletje met kipsaté opeet.

Op 15, 16 en 17 maart streden zo’n 650 mbo-studenten in de IJsselhallen in Zwolle tegen elkaar tijdens Skills the Finals. Er waren vakwedstrijden voor tientallen beroepen: van onderwijsassistent tot grafisch ontwerper, van meubelmaker tot stukadoor. Nationale winnaars kunnen zich dit jaar kwalificeren voor de EuroSkills-wedstrijden in Boedapest.

Iris Kleinjan (19 jaar) kijkt nog altijd met een trots gevoel terug op vorig jaar. Toen deed zij mee aan de Skills-wedstrijden patisserie: “Bij het NK was het thema Alice in Wonderland. Ik maakte desserttaartjes, bonbons, marsepeinen figuurtjes in de vorm van Alice en een boom van chocola. Ik wilde niet te veel ervan verwachten, maar op zaterdag werd ik toch naar voren geroepen: ik zat bij de eerste drie. Toen de naam van de nummer twee werd omgeroepen, besefte ik dat ik gewonnen had. Echt een fantastisch gevoel was dat. In oktober mocht ik vervolgens naar de WorldSkills-wedstrijden in Abu Dhabi!”
Iris: “Mijn belangrijkste tip voor deelnemers is om rustig te blijven, want vooral in de keuken kan er van alles misgaan. De nummer twee van vorig jaar had al na de eerste dag de taartjes af, maar die waren de volgende ochtend ingezakt. Toen moest ze weer opnieuw beginnen. En probeer vooral te genieten, want zoiets maak je nooit meer mee!”


Na drie spannende dagen werden zaterdagavond de winnaars van de wedstrijden onthuld en is Nederland 59 vakkampioenen rijker. De top drie kreeg de medailles uit handen van Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs), Zohair El Yassini (VVD-Tweede Kamerlid) en Sil de Weerd (Landelijke Ambassadeur mbo). Hij kijkt terug op een geslaagd weekend: “Het is mooi om te zien met hoeveel passie en liefde voor het vak deze mbo-studenten mee hebben gedaan aan de wedstrijden. Dit is wat mij betreft dé manier om te laten zien hoeveel talent er in het mbo rondloopt.”

Check de aftermovie

Meer informatie

WorldSkills Netherlands – 59 Skills Heroes kampioenen tijdens Skills the Finals
Uitslagen Skills the Finals