donderdag 9 januari 2020

Reisleider én docent: dat kan als je hybride bent

Yvette ten Holder werkt soms als reisleider. En ze geeft les aan studenten van de opleiding Toerisme, Recreatie en Luchtvaartdienstverlening van ROC Nijmegen. Yvette is namelijk een hybride docent: een docent die met één been in de praktijk staat van de reiswereld waarin ze jarenlang werkte en met haar andere been in het onderwijs. “Ik zou mezelf momenteel meer een pedagoog noemen dan een reisbureaumedewerker. ”

Zo’n twee tot drie keer per jaar begeleidt Yvette ten Holder een reis van SNP Natuurreizen. Dat doet ze in de schoolvakanties of in een roostervrije periode in overleg met haar leidinggevende van school. “Meestal is dat in een stageperiode van de studenten.” Na haar afstuderen aan de lerarenopleiding (Aardrijkskunde, met als afstudeerrichting toeristische geografie) ging Yvette aan de slag bij een touroperator. Ze combineerde later haar baan met lesgeven in het mbo totdat ze in 2006 ervoor koos om meer voor de klas te gaan staan en in de vakanties te werken als reisleider. “De reisbranche is complex. Een reisbureau is het verkooppunt van een touroperator die reizen organiseert. Daar zit een hele wereld achter die ik door mijn werkervaring kan uitleggen aan studenten met voorbeelden uit de praktijk.”

Eigen weg vinden
Met haar diploma van docent Aardrijkskunde zou Yvette ook kunnen kiezen voor het voortgezet onderwijs en het hbo. Waarom is het mbo voor haar aantrekkelijk? “Ik houd enorm van jonge mensen tussen de 16 en 23 jaar die bezig zijn hun weg te gaan vinden in de maatschappij. Er is zoveel werk in de reiswereld voor hen. Daar hoop ik de studenten enthousiast voor te maken.”

Manager Het Reisbureau
De helft van haar tijd geeft Yvette les en de andere helft is ze samen met een collega manager van leerbedrijf Het Reisbureau. Daar leren studenten al werkenderwijs hoe de reiswereld in elkaar zit. Ze organiseren reizen voor docenten van ROC Nijmegen die op studie- of zakenreis gaan of een eigen vakantie willen boeken. Natuurlijk organiseren de studenten ook hun eigen studiereis. “In het leerbedrijf werken we samen met Travel Counsellors, een professioneel netwerk van mensen in de reisbranche. Zij benaderen de studenten als medewerkers. Ik begeleid de studenten inhoudelijk in hun werk. Ondanks mijn praktijkervaring ben ik meer pedagoog dan reisbureaumedewerker bij Het Reisbureau. Ik weet hoe commercieel en snel het eraan toe kan gaan, maar probeer praktijk en onderwijs met elkaar te verbinden in het leerbedrijf. Die afwisseling tussen praktijk en les is voor mij hybride onderwijs.”

Werken in het mbo
Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Yvette ten Holder voor het YouTube-kanaal van Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt aan collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.