vrijdag 21 februari 2020

Opleiding Luchtvaarttechniek geeft Mike vleugels

In zijn kindertijd waren het vooral scooters en fietsen waar Mike van Mierlo aan sleutelde, maar inmiddels is hij overgestapt naar het zwaardere werk, namelijk vliegtuigen. Het repareren van toestellen en de techniek die daarbij komt kijken, is voor de 19-jarige student uit Zwolle een soort thuiskomen.

De opleiding Luchtvaarttechniek aan het Deltion College voelt voor Mike bijna aan als een hobby. Dat hij heel talentvol is, komt mooi uit. Omdat Mike als eerste nieuwe technieken onder de knie heeft, droegen zijn docenten hem aan om mee te doen aan Skills Heroes.

Compliment
Lachend vertelt Mike: “Ik had er vrij weinig over te zeggen. De docenten hadden het al besloten: jij doet mee aan Skills The Finals, het NK voor beroepen. Dat vond ik prima. Het voelde als een compliment.” Het leuke aan zijn deelname is het feit dat hij veel nieuwe dingen leert. “Ik loop nu al ver voor op klasgenoten, omdat ik allerlei technieken leer uit het volgende jaar. Dat is best gaaf.” Zo leerde Mike bijvoorbeeld trouble shooten: het oplossen van storingen binnen een toestel.

Het leuke aan de opleiding Vliegtuigtechniek, zit ‘m voor Mike in de verantwoordelijkheid die bij het werk komt kijken. “Zonder de toestemming van een team van technici, mag een toestel niet opstijgen. Je bent dus echt onmisbaar binnen de luchtvaart.”

Beste prijs
Als Mike wint tijdens Skills The Finals, staat hem misschien een mooie reis te wachten. Hij hoopt geselecteerd te worden voor de Worldskills in Shanghai. De winnaars binnen de categorie Luchtvaarttechniek maken kans om daaraan deel te mogen nemen. “Dat lijkt me geweldig. Ik hou enorm van reizen, dus dit is echt de beste prijs die ik me kan voorstellen.” Ook op het gebied van vliegtuigtechniek, is China erg interessant voor de student. “Wij leren vooral de techniek van Westerse toestellen. Zo komen de vliegtuigen uit het klaslokaal uit Amerika. De systemen van landen van China en Rusland zijn compleet anders gebouwd.”

Baan bij KLM
In de toekomst hoopt Mike op een baan bij KLM. Na zijn opleiding gaat hij eerst een AML behalen, wat een soort rijbewijs is binnen de luchtvaarttechniek. “Daarmee kun je een specialisatie behalen. Je laat zien dat je de techniek van een specifiek toestel beheerst. Mijn droom toestel is de Boeing 747, maar die is helaas al wat verouderd. Toch blijft het een echte klassieker.”


Opleiding Luchtvaarttechniek geeft Mike vleugels