woensdag 4 maart 2020

‘Ik wil gewoon genieten van de wedstrijd’

Dat de 20-jarige Shirley van der Heide in de finale zou belanden van Skills Heroes, had ze van te voren nooit gedacht. De voorrondes waren pittig, net zoals de concurrentie binnen de opleiding Managementassistente / Directiesecretaresse van het Alfa-college in Hardenberg.

Tijdens Skills Heroes kregen de directiesecretaresses opdrachten variërend van presenteren, tot brieven schrijven en contacten leggen in het Engels. Van tevoren leerden de studenten hoe je bijvoorbeeld een personeelsbijeenkomst organiseert en wat belangrijke zaken zijn bij het opstellen van notulen. Onderscheid je dan maar eens tijdens de selectiewedstrijden van je klasgenoten die ook allemaal heel goed zijn! “Bij het notuleren vergat ik vaak voor een agendapunt een nummer te zetten. Als dat soort dingen ontbreken, krijg je er geen punten voor”, zegt Shirley.

Nuchter blijven
Naast haar stage op de afdeling Marketing en Communicatie bij het Alfa-college, krijgt Shirley trainingen om haar skills te verbeteren. Om zo goed mogelijk voor de dag te komen op Skills The Finals, heeft haar coach wedstrijdopdrachten van vorige jaren erbij gehaald. Een goede oefening dus. Alhoewel Shirley ambitieus is, blijft ze ook nuchter. “Voor mezelf heb ik geen doel gesteld. Ik wil gewoon genieten van de wedstrijd en dan zie ik wel hoe ver ik kom.” De druk tijdens Skills The Finals om alle opdrachten goed te voltooien, maakt het voor Shirley pittig. “Als het niet lukt, dan probeer ik het bij de volgende opdracht gewoon opnieuw. Juist van die tegenslagen leer je het meest.”

Nieuwe baan
De deelname aan Skills The Finals is een goede toevoeging aan het cv van Shirley. “Je leert er veel van en de ervaring is mooi meegenomen.” Die komt weer goed van pas in haar nieuwe baan bij PM Bearings: een bedrijf dat lagers van robots produceert. Hier begint de derdejaarsstudent nadat ze klaar is met haar mbo-opleiding. “Veel bedrijven willen iemand die minstens vijf jaar ervaring heeft als directiesecretaresse. Ik heb dan ook veel geluk dat ik hier ben binnen gekomen.”

Nieuwe kansen
Niet alleen start Shirley vanaf september met het werkende leven, ook begint ze dan met een tweejarige associate degree. Een niveau 5-opleiding op het hbo, gefinancierd vanuit PM Bearings. Met deze nieuwe kansen is Shirley nog lang niet uitgeleerd binnen haar vakgebied. Gelukkig maar, want het plannen en organiseren past goed bij haar. Het allerleukste aan het werk van een directiesecretaresse? “Een spin in het web zijn. Als andere mensen er niet uit komen, mag ik ze ondersteunen. Dat is superleuk!”

Benieuwd of het Shirley gaat lukken om Goud te halen op Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor beroepen? Ga dan van 4 tot en met 6 maart naar WTC Expo in Leeuwarden. Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 vakwedstrijden. Kijk hier voor meer informatie.


‘Ik wil gewoon genieten van de wedstrijd’