donderdag 5 maart 2020

Kijken naar de helden van Skills Heroes

Vandaag gaan de finales van Skills The Finals in Leeuwarden van start. Lars Cobijn uit Velp mag zelf nog niet meedoen, maar krijgt wel de kans om met zijn klas alvast te komen kijken. Daar kijkt de 14-jarige vmbo-leerling al naar uit.

Het hoe en wat van de finale, weet hij niet, maar een tripje? Dat is altijd leuk. “Iedereen heeft er zin in. Al is ons niet echt verteld wat we kunnen verwachten.” Dat mbo-leerlingen een podium krijgen door een vakwedstrijd als Skills Heroes, vindt Lars een goede zaak. Zo maakt hij de vergelijking met ‘beroemde mensen’ bij de uitreiking van de Oscars . “Zij krijgen altijd veel aandacht als ze een prijs winnen, maar vakmensen niet. Ik vind het tof dat mbo’ers op deze manier ook in het zonnetje worden gezet. Tijdens Skills The Finals kunnen ze echt laten zien wat ze in huis hebben.”

Filmen en regisseren
Zelf wil Lars ook meedoen als hij verder gaat studeren aan het mbo. Maar dat duurt nog even, want hij zit pas in het tweede jaar van de kader-theoretische stroming van de vmbo-school Aeres in Velp. In tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten, weet de 14-jarige wel al wat hij wil gaan doen in de toekomst. “Het beroep van een cameraman of regisseur lijkt me wel wat. Het liefst doe ik iets waarbij ik met mijn handen kan werken, want dat kan ik goed.”

Groene vakken
Nu leert Lars vooral nog veel over natuur en dieren, aangezien Aeres een ‘groene school’ is. Dat houdt in dat alle leerlingen extra theorie- en praktijkvakken krijgen over onderwerpen als bloemschikken, plantenverzorging, straatbebouwing en dier- en natuurkunde. Met de Veluwe die achter de school begint, vindt Lars deze vakken niet raar. “De groene vakken die we extra krijgen, zijn erg leuk. Met bloemschikken heeft Aeres mbo Skills The Finals gewonnen vorig jaar. Heel cool!”

Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor beroepen, vindt van 4 tot en met 6 maart plaats in WTC Expo in Leeuwarden. Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 vakwedstrijden. Kijk hier voor meer informatie.


Kijken naar de helden van Skills Heroes