donderdag 12 maart 2020

‘Mbo’ers zijn toekomstmakers’

“Als je ziet hoe klein de wereld is, dan kun je impact maken.” Daarom sloot Yasmien Muradin zich aan bij Nederland Maakt Impact. Ze vindt dat mbo’ers zich meer mogen laten horen.

“Nederland Maakt Impact wil jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit alle lagen van de maatschappij mét een goed idee dat impact kan maken, bij elkaar brengen. Daarom organiseren we van 26 tot en met 28 maart een topconferentie in Den Haag. Daar brengen we nationale leiders in contact met jongeren om elkaar te inspireren en te motiveren om samen een betere wereld te maken. Ik hoop dat er ook veel mbo-studenten komen. Zij laten zich nog te weinig horen op dit soort evenementen. Dat moet veranderen want mbo’ers zijn de toekomstmakers. Zonder hun kennis en tools gebeurt het niet,” zegt Yasmien Muradin.

Overstap
Zelf volgde Yasmien de mbo-opleiding juridisch administratief medewerker op MBO Rijnland voordat ze communicatie ging studeren aan de Haagse Hogeschool. De overstap van mbo naar hbo vond ze meevallen, want ze vindt haar opleiding “geweldig leuk”. “Ik heb veel gehad aan het vak LOB. Het heeft me geleerd om te reflecteren, te plannen en te organiseren. Dat geeft mij als oud-mbo’er een voorsprong op mensen die van de havo komen. Volg op het mbo het vak LOB, als je naar het hbo wil”, tipt Yasmien lachend.

Menstruatiebox
Naast haar studie verzorgt ze de social media en content voor Nederland Maakt Impact. Ze sloot zich aan bij de organisatie na het bezoek aan een zelfde soort conferentie in Londen. “Ik had een essay geschreven over het taboe rond menstruatie, dat wereldwijd heerst. Stel nou dat je in Nederland een menstruatiebox ontwikkelt en je voor elke verkochte box een zelfde box aan vrouwen in Nepal geeft; dat is toch fantastisch!”

Dat idee bracht haar in Londen. Daar merkte Yasmien dat de wereld kleiner is dan ze dacht. “Hoe klein je idee ook is: als mensen het oppikken en verder willen dragen, dan landt het en heeft het impact.” Dat is de reden waarom ze zich aansloot bij Nederland Maakt Impact. En omdat ze vindt dat jongeren een grotere stem verdienen. “Zeker mbo’ers.”

Hoe denk jij over LOB? Geef je mening via de vragenlijst LOB-monitor


‘Mbo’ers zijn toekomstmakers’