Niveaus

Niveaus

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Entree, niveau 2, 3 en 4 zodat iedereen op het eigen niveau een opleiding kan volgen.

Entree

Een entreeopleiding is een opleiding op maat. Heb je geen diploma van je middelbare school, dan kan je beginnen met het volgen van een entreeopleiding.

Het duurt een half jaar tot een jaar, afhankelijk van jouw tempo en mogelijkheden. Het programma kan voor iedereen anders zijn. Je leert allerlei studievaardigheden en werkt aan je eigen ontwikkeling. Dat doe je met allerlei praktijkgerichte opdrachten. Je haalt een officieel mbo-diploma. Met dit diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2.

Niveau 2

Basisberoepsopleiding voor uitvoerend praktisch werk (twee tot drie jaar). Met een niveau 2 opleiding heb je een startkwalificatie. Daarmee kan je een beroep uitoefenen en ben je niet meer leerplichtig.

Niveau 3

Vakopleiding tot zelfstandig beroepsbeoefenaar voor zelfstandig uitvoerend werk en brede inzetbaarheid (twee tot vier jaar).

Niveau 4

Middenkaderopleiding (drie tot vier jaar) en specialistenopleiding (kopstudie van een tot twee jaar), volledig zelfstandig uitvoerend werk, brede inzetbaarheid of specialisatie.