woensdag 23 juni 2021

Proeve van bekwaamheid was een makkie voor Daan

In het mbo heb je verschillende vormen van examens. Eén daarvan is de proeve van bekwaamheid. Je krijgt dan een opdracht waarbij een praktijksituatie wordt nagebootst. Daan Timmermans heeft net een proeve van bekwaamheid achter de rug. “Je moet laten zien dat je je toekomstig beroep in de vingers hebt.”

Leestijd: 2 min.

“Normaal vindt de proeve van bekwaamheid plaats op je stageplaats, maar door corona heeft de school zelf dit examen georganiseerd,” vertelt Daan Timmermans. Hij rondt dit jaar de Entree-opleiding Plant en (groene) leefomgeving af op het CITAVERDE College. Hiervoor moet hij zijn proeve van bekwaamheid halen. En dat is gelukt.

Heg scheren
Daan kreeg vijf levensechte opdrachten die hoveniers ook kunnen krijgen van een klant. Hij moest onder meer een heg poten en een heg scheren, een bloemenperk gereed maken en onkruid wieden. “Het gaat niet alleen om het werk dat je doet, maar ook hoe je het materiaal gebruikt. De heggenscharen moet je bijvoorbeeld schoonmaken na gebruik. En het tuinafval moet je opruimen. Dat is logisch, want het hoort bij je werk maar door de zenuwen vergeet je dat misschien,” vertelt Daan.

De proeve van bekwaamheid vond hij een makkie. “Mijn opleiding organiseerde een oefenmiddag waarin ik alle proeven doornam. Alle belangrijke punten waar je straks op moet letten bij de echte proeve van bekwaamheid liepen we langs. Bijvoorbeeld waar alle spullen liggen en wat de juiste volgorde is van de werkzaamheden. Daardoor wist ik precies wat ik moest doen op de dag van het examen.”

In de vingers hebben
Naast zijn docenten keken ook mensen uit de praktijk mee hoe Daan het deed. “Dat gebeurt bij iedere proeve van bekwaamheid. Zij kijken of je je toekomstig beroep in de vingers hebt. Nee, dat vond ik niet spannend. Ik heb zo netjes mogelijk gewerkt en geprobeerd het zo goed mogelijk te doen.”

Heeft Daan nog een tip voor andere mbo-studenten? “Maak aantekeningen als je een oefendag hebt, of als je uitleg krijgt over de proeve van bekwaamheid. Dan sta je niet voor verassingen. Probeer rustig te blijven en werk zoals je op je stage en op school geleerd hebt. Dat moet je immers laten zien.”

Daan Timmermans is mbo-ambassadeur van CITAVERDE College. Hij is een van de 42 mbo-ambassadeurs die meedeed aan Mbo’ers Pakken Aan. Kijk hier de afleveringen van deze YouTube-serie terug.


Proeve van bekwaamheid was een makkie voor Daan