woensdag 9 november 2022

Mbo'ers Pakken Aan: "Ik word helemaal blij als ik terugdenk aan de positieve energie van toen"

Neslihan deed in 2018 namens ROC Midden Nederland mee aan ‘Mbo’ers Pakken Aan’. Toen volgde ze de opleiding tot Onderwijsassistent. Intussen staat ze voor de klas, als docent Omgangskunde. Een perfecte keuze. “Ik geniet echt van mijn studenten.”    

Leestijd: 3 minuten

“Stewardess, iets met hotelmanagement of toch het onderwijs in? Als 15-jarige twijfelde ik enorm over wat ik wilde studeren. Ik vond alles leuk. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Onderwijsassistent, op ROC Midden Nederland, omdat ik altijd al docent wilde worden. Als stage koos ik bewust voor het speciaal onderwijs. Hier had ik de tijd van mijn leven. Ik kwam in contact met allerlei verschillende mensen en leerde elke dag wat nieuws. Op cognitief vlak, maar vooral ook hoe ik me als burger in de maatschappij moest gedragen.”

Totaal verrast
“Na mijn stage organiseerde ik op school een lezing over autisme. Dat was zo’n succes dat mijn afdelingsmanager me voordroeg als Uitblinker van het Welzijn College. Vervolgens werd ik Student van het Jaar 2018 en ging ik automatisch door naar ‘Mbo’ers Pakken Aan’. Ik was totaal verrast, maar vooral blij met deze kans. Ik leerde hoe ik moest pitchen, mezelf beter kon presenteren en zette grote stappen op sociaal gebied. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Ik voelde echt dat we als mbo’ers met elkaar voor een positieve verandering kunnen zorgen, werd me ervan bewust dat we samen het verschil in de maatschappij kunnen maken.”

Bouwvakkunstenaar
“Via social media heb ik nog steeds contact met oud-Mbo-ambassadeurs. Eén jongen was toen fanatiek bezig met het leger, nu is-ie een bouwvakkunstenaar. Echt gaaf. Zelf heb ik ook niet stilgezeten. Ik werk als verkoopmedewerker in een sportzaak, ben basketbalscheidsrechter en doe de docentopleiding Omgangskunde. Momenteel geef ik les op het Horeca & Toerisme College. Ik werk aan mijn docentvaardigheden, maar leer ook kritisch naar mezelf te kijken. Bovenal geniet ik van mijn studenten. Allemaal hebben ze de wilskracht om te leren, ook omdat ik ze bewust laat stilstaan bij al het goeds dat ze doen.”

Superleuke setting
“Als een van mijn studenten zich wil inschrijven voor de landelijke Mbo-ambassadeursverkiezingen, adviseer ik meteen om het te doen. Niets is mooier dan te werken aan je persoonlijke ontwikkeling in een superleuke setting binnen een veilige kring van mensen bij wie je je prettig voelt. En waar je de ruimte, zelfs letterlijk een podium krijgt, om jezelf en daarmee het mbo in optima forma te laten zien. Ik word helemaal blij als ik terugdenk aan de positieve energie van toen.”

Tot 1 december 2022 kunnen mbo-scholen zich aanmelden voor de landelijke mbo-ambassadeursverkiezing. Al 25 scholen hebben aangegeven mee te doen aan deze verkiezing, die je begin 2023 kunt volgen in het youtube-programma Mbo’ers Pakken Aan

 

www.ditismbo.nl/ambassadeurs/2018/neslihan-celikel


Mbo'ers Pakken Aan: "Ik word helemaal blij als ik terugdenk aan de positieve energie van toen"