donderdag 27 oktober 2022

‘Vakmensen hebben de wereld aan hun voeten’

WorldSkills Netherlands bestaat 20 jaar, de organisatie die dé vakwedstrijden organiseert waarin jonge, gedreven professionals het beste uit zichzelf én hun vak willen halen. En daar zijn we trots op! De komende maanden vertellen oud-deelnemers hoe de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands hun carrière een kick-start hebben gegeven. Net als Harrie Immink uit Nieuw Buinen. Hij deed in wedstrijdseizoen 2005 mee aan WorldSkills-vakwedstrijden in Helsinki (Finland) en behaalde de negende plaats met schilderen.

Leestijd: 2 minuten


“Vroeger speelde ik met vriendjes en klom ik in bomen, maar het liefste was ik aan het tekenen. Ook op school tekende ik meer dan ik er leerde. Daarom lag op het vmbo mijn keuze voor de hand; schilderen. Mijn leraar zag daar dat ik gevoel voor het vak had. Zo ik mocht al op mijn veertiende naar een provinciale wedstrijd van de Studieclub schilders waar ook ervaren schilders aan meededen. Ik werd er tweede en een jaar later zelfs eerste.”

Nauwkeurig en snel
“Tijdens mijn mbo-opleiding werkte ik voor de praktijk bij een leerbedrijf dat bekend stond om het kwalitatief goede schilderwerk. Iemand vertelde er over vakwedstrijden. Onderdeel van die wedstrijd was een vrije opdracht, waar ik vooraf veel tijd in had gestoken. Aan het einde had ik in plaats van de benodigde vier uur daar nog maar 15 minuten voor! Ter plekke wijzigde ik mijn plan. Met een derde plaats mocht ik naar de landelijke wedstrijden waar ik tweede werd. Een jaar lang trainde ik intensief, vooral op nauwkeurig en snel werken. Echter de avond voor de kwalificatie werd mijn uitrusting uit de auto gestolen. Met geleend gereedschap won ik toch.”

Af is niet af
“De weg naar het WK in Helsinki lag daarna open. De voorbereiding was intensief, er gebeurde veel en ik leefde in een roes. Tijdens de WK-wedstrijd ging ik als een speer; dag 1 en 2 lag ik voor op schema, op dag 3 was ik al bijna klaar. Iedereen, ikzelf incluis, meende dat ik wereldkampioen zou worden. Op de laatste dag leek het werk af, ik had vier uur over en ging bij de andere Nederlanders kijken. Achteraf een dure fout. Voor een nog strakker resultaat had ik alles nog een keer moeten nalopen. Maar, met een negende plek was het toch een prachtige ervaring!”

“Sinds vijf jaar heb ik mijn eigen schildersbedrijf en doe ik vooral hoogwaardig en decoratief schilderwerk. Ook jureer ik bij Skills Heroes. Vakwedstrijden leerden mij de wereld ontdekken en maakten mij tot iemand die zelfvertrouwen heeft. Ik weet nu dat ik trots mag zijn op mezelf en op mijn vaardigheden, want vakmensen hebben de wereld aan hun voeten.”

Lees het volledige verhaal van Harrie Immink op worldskillsnetherlands.nl: https://worldskillsnetherlands.nl/nieuws/skills-20-jaar/vakmensen-hebben-de-wereld-aan-hun-voeten/