donderdag 27 oktober 2022

‘Al mijn WK-ervaringen breng ik nu over op anderen’

WorldSkills Netherlands bestaat 20 jaar, de organisatie die dé vakwedstrijden organiseert waarin jonge, gedreven professionals het beste uit zichzelf én hun vak willen halen. En daar zijn we trots op! De komende maanden vertellen oud-deelnemers hoe de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands hun carrière een kick-start hebben gegeven. Zoals Mike Slotboom uit Winterswijk. Hij deed in wedstrijdseizoen 2005 mee aan WorldSkills-vakwedstrijden in Helsinki (Finland) en won een zilveren medaille met natuursteenbewerken.

Leestijd: 2 minuten


“Slotboom Natuursteen in Winterswijk is een familiebedrijf waar mijn vader bedrijfsleider was en twee ooms de directie vormen. Op hun aanraden ben ik steenhouwer geworden en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Wij werken veel in de restauratie waar we bij kerken en kathedralen de beschadigde natuurstenen onderdelen vervangen door nieuwe. Omdat natuursteen vroeger heel rijk werd bewerkt, heb je veel vakkennis nodig, grote vaardigheid in het hakken. En geduld. Soms werk je wel een maand aan één onderdeel!”

“De Nederlands bouwkampioenschappen kwamen voor mij als geroepen. Inmiddels werkte ik heel secuur en in het juiste tempo, wat mij de NK-titel en een plaats opleverde in het WK-team dat in 2005 naar Helsinki ging. Vooraf organiseerde Skills Netherlands een weekend naar de Ardennen. Survivallen, bergbeklimmen, vlotten bouwen, we deden alles om elkaar goed te leren kennen en samen te werken. We konden daarna niet wachten tot het WK echt zou beginnen.”

Prachtige ambacht
“Voor succes op het WK moet je doorzettingsvermogen en inzicht hebben, precies en onverstoorbaar zijn. Ik won zilver en leerde er veel van deelnemers uit landen als Zuid-Korea en Engeland. Die werkten bijvoorbeeld met bredere beitels en dat gaf een heel glad resultaat. Terug in Nederland schafte ik die beitels ook aan. Na het WK werd ik leermeester en nu breng ik al mijn ervaringen van het WK over op de jongens die bij ons werken. Twee collega’s zijn later ook Nederlands kampioen geworden en deden mee aan de WK’s in Leipzig en Sao Paulo. Uiteindelijk hoop ik hier weer eens iemand op te kunnen leiden die naar het WK mag, want steenhouwen is een prachtige ambacht dat méér aandacht verdient.”

“Vakwedstrijden hebben me zo veel gebracht. Je werkt daarna toch met méér zelfvertrouwen op een wat hoger niveau, nog preciezer, nog strakker. Ook om de wedstrijden heen doe je unieke ervaringen op: de ambassadeur in Finland bezoeken en ’s nachts ook nog van Helsinki naar Stockholm varen. Allemaal dingen die je normaal niet meemaakt.”

Lees het volledige verhaal van Mike Slotboom op worldskillsnetherlands.nl: https://worldskillsnetherlands.nl/nieuws/skills-20-jaar/al-mijn-wk-ervaringen-breng-ik-nu-over-op-anderen/