dinsdag 18 oktober 2022

‘Vakwedstrijden hebben me gemaakt tot wat ik nu ben’

WorldSkills Netherlands bestaat 20 jaar, de organisatie die dé vakwedstrijden organiseert waarin jonge, gedreven professionals het beste uit zichzelf én hun vak willen halen. En daar zijn we trots op! De komende maanden vertellen oud-deelnemers hoe de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands hun carrière een kick-start hebben gegeven, zoals metselaar Arnold Ros uit Sprundel. Hij deed in wedstrijdseizoen 2002-2003 mee aan WorldSkills-vakwedstrijden in Sankt Gallen (Zwitserland) en won een gouden medaille.

Leestijd: 2 minuten


“Mijn WorldSkills-deelname staat me nog steeds helder voor de geest. De eerste twee dagen gingen prima, maar op de derde dag maakte ik een fout waar ik extreem in bleef hangen. In de pauze sprak ik daarover met mijn expert, medekandidaten en familie. Zij wisten mij zo te motiveren dat ik mij herpakte. Toen de vierde dag aanbrak had ik maar één doel: het werkstuk af krijgen, anders doe je niet mee om de prijzen. Op het moment dat het ‘signaal’ einde wedstrijd klonk, was ik net klaar met mijn werkstuk schoonvegen. Het resultaat was fantastisch!”

Alsmaar leuker
“Het had echter heel anders kunnen lopen, want op het vmbo koos ik eerst voor de richting timmeren. Nadat ik die opleiding had afgerond voegde ik er nog één jaar metselen aan toe en nam ik deel aan het Nederlands Kampioenschap metselen voor vmbo’ers; de Zilveren Troffel wedstrijd. Die wedstrijd won ik en mede daardoor ging ik metselen alsmaar leuker vinden. Het wereldkampioenschap daarna zorgde dat ik bij mijn werkgevers steeds mooiere metselopdrachten in de restauratie kon maken.”

“De volgende stap was in 2008 toen ik het tijd vond om voor mijzelf te beginnen. Vier jaar later kwam mijn vader bij mij in dienst en deden we hoofdzakelijk restauratieopdrachten. Vervolgens ben ik samen met mijn broer in 2018 een bouwbedrijf begonnen en maken we nu onze visie waar. Dat is samen met de klant werken aan ideeën, plannen, wensen en dromen en dit combineren met onze kennis, vakmanschap en ervaring.”

Kwaliteitskaartje
“Als ik zo terugkijk, dan kan je zeggen dat de vakwedstrijden me gemaakt hebben tot wat ik nu ben. Je krijgt door deelnemen meer zelfvertrouwen en je leert met mensen omgaan. Dat is ook belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. En als je internationaal weggaat, dan maak je kennis met andere culturen en eetgewoonten. Daar heb ik nog steeds profijt van. Ben je vakkampioen, dan hangt er wel een ‘kwaliteitskaartje’ aan je naam. Daarom werk ik nog steeds zoals bij de wedstrijden: nauwkeurig en zo mooi mogelijk.”

Lees het volledige verhaal van Arnold Ros op worldskillsnetherlands.nl  https://worldskillsnetherlands.nl/nieuws/skills-20-jaar/vakwedstrijden-hebben-me-gemaakt-tot-wat-ik-nu-ben/