dinsdag 18 oktober 2022

‘Alles doen om je gasten in de watten te leggen’

WorldSkills Netherlands bestaat 20 jaar, de organisatie die dé vakwedstrijden organiseert waarin jonge, gedreven professionals het beste uit zichzelf én hun vak willen halen. En daar zijn we trots op! De komende maanden vertellen oud-deelnemers hoe de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands hun carrière een kick-start hebben gegeven. Bijvoorbeeld Adrian Zarzo Habraken uit Eindhoven. Hij deed in wedstrijdseizoen 2002-2003 mee aan WorldSkills-vakwedstrijden in Sankt Gallen (Zwitserland) en behaalde de zesde plaats met koken.

Leestijd: 2 minuten


“Sommige mensen weten als kind al wat ze willen worden. Mijn liefde voor de horeca begon toen ik nog in Spanje woonde, waar mijn oma een restaurant had. Ik was daar heel vaak te vinden en daarom startte ik met een horeca-opleiding toen ik op m’n twaalfde met mijn moeder en broertje naar Nederland kwam. Op school in Eindhoven was ik altijd als eerste in de klas, als laatste weg en had ik ook nog talloze vragen voor de docent. Destijds was ik al heel fanatiek.”

Klassieke technieken
Vakwedstrijden waren dus echt iets voor mij. Toen ik mee deed aan het WK in Sankt Gallen werkte ik bij Parkheuvel in Rotterdam, het eerste restaurant in Nederland met drie Michelinsterren. De opdrachten op het WK, onder meer een terrine met vis, voerde ik uit met de vrij klassieke technieken en de smaken die ik bij Parkheuvel had geleerd. Ik werd zesde, maar de ervaringen waren prachtig. Als Nederlanders vormden we een hechte ploeg en als één van ons op het podium kwam, waren we reuze trots op wat we als team hadden bereikt.”

Naar de top
“Wie de top wil halen, moet daar veel voor over hebben, besefte ik door het WK. Dus deed ik eerst ervaring op bij de beste restaurants in binnen- en buitenland, onder meer bij een driesterren restaurant in Spanje en De Librije in Zwolle. Daar ging ik in drie jaar tijd van sous-chef naar sommelier. Intussen droomde ik van een eigen restaurant en werkte ik al die jaren zowel in de keuken als in de bediening om nog meer ervaring op te doen. Vervolgens was het 2012 en opende ik mijn eerste restaurant, Zarzo, in Eindhoven. Al snel volgde een Michelin ster, maar er is geen leerboek waarin staat hoe je zo’n ster kunt behalen. Wat ik wel weet, is dat je in de gastronomie alles moet doen om je gasten in de watten te leggen. In alle opzichten hoort het top te zijn.”

Lees het volledige verhaal van Adrian Zarzo Habraken op worldskillsnetherlands.nl "Alles doen om je gasten in de watten te leggen'