donderdag 6 oktober 2022

Het mbo doet ‘t: “Het mbo is ook een springplank”

Ongetwijfeld is presentator, documentairemaker, schrijver, coach en docent Karim Amghar een van de grootste pleitbezorgers van het mbo. Terwijl hij er zelf als student niet meteen goede herinneringen aan heeft: “Toch is het mbo het mooiste niveau wat we hier in Nederland hebben. Door zijn veelzijdigheid, wendbaarheid, weerbaarheid én kracht.” 

Leestijd: 3 minuten 

 “Met wat ik tijdens mijn twee mbo-opleidingen leerde, was niets mis. Maar ik voelde me er niet thuis. Dat kwam door de onderadvisering van mijn basisschool. Doe maar vmbo-kader, werd gezegd. Terwijl mijn citotoets havo/vwo aangaf. Kansenongelijkheid in het onderwijs is een terugkerend thema in mijn werk als schrijver en documentairemaker. Het is belangrijk dat je als jongere wordt gezien; pas dan kun je bloeien.” 

Menselijk perspectief 

“Al mijn hele werkzame leven in het onderwijs geef ik les op het mbo, momenteel één dag in de week. Ik heb ook op het hbo en het primair onderwijs rondgelopen. Maar het mbo is het mooiste niveau wat we hebben. Ik zie langzaam de waardering voor het mbo toenemen. Er wordt vaker over gesproken, de media pakt het op. Zou wel nog meer vanuit menselijk perspectief mogen, nu heeft het nog te veel met de tekorten aan arbeidskrachten te maken.” 

 Nooit spijt 

“Het mbo is een prachtige plek om een vak te leren. Maar wat mij betreft mag er meer aandacht komen voor de springplankfunctie: als voorbereiding op doorstuderen op hbo en universiteit. Ik spreek dit soort jongeren regelmatig en ze hebben er nooit spijt van dat ze op het mbo zijn begonnen. Integendeel, ze hebben er juist ontiegelijk veel aan, omdat ze kunnen redeneren vanuit zowel praktijk als theorie. Dat maakt ze bijvoorbeeld ideale beleidsmakers. Daarvan zijn de meesten enkel theoretisch opgeleid, waardoor hun plannen vaker praktisch gezien helemaal niet kunnen. Met een mbo-achtergrond weet je dat wél.” 

Haakjes 

Tijdens mijn lessen burgerschap op Zadkine in Rotterdam komt duurzaamheid vanzelfsprekend langs. Maar veel van mijn leerlingen zien het in eerste instantie als een  luxeprobleem. Ze hebben in hun eigen leven te maken met bijvoorbeeld een onveilige thuissituatie, of met ouders die de rekeningen niet kunnen betalen. Als je hun rugzakjes leger kunt maken en haakjes bij ze vindt die het onderwerp met hen verbindt, dan zien ook zij net als anderen het belang van klimaat en duurzaamheid.” 

Karim Amghar schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: 
 
Het mbo doet ‘t: “Het mbo is ook een springplank”