dinsdag 4 oktober 2022

Het mbo doet ‘t: “We verbruiken vrijwel geen fossiele brandstof”

Lieke Duijndam en Kim Oosterom werken beiden bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Een tomatenkweker die op alle gebieden (telen, energie, verpakkingen) probeert om zo duurzaam mogelijk te zijn. “De hommel is onze duurzaamste en beste medewerker.”

Leestijd: 3 minuten

Kim (27) is locatiemanager bij Duijvestijn Tomaten. Na het vmbo en de havo heeft ze de hbo-opleiding Tuinbouw & Agribusiness in Delft gevolgd. Lieke (19) begon eveneens op het vmbo. Omdat ze onderzoek zo leuk vindt, is ze de mbo-opleiding Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO) gaan doen. Bij Duijvestijn Tomaten is ze glastuinmedewerker.

Lieke: “Op het Middelbaar Laboratorium zijn we bewust gemaakt het milieu zoveel mogelijk te ontzien, ook omdat we met chemisch afval werken. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld veel plastic gebruikt, aangezien hergebruik door de vereiste hygiëne in een laboratorium nog erg lastig is. Er is nog een wereld te winnen en daar wordt zeker werk van gemaakt.”

Natuurlijke vijanden

Kim: “Bij het kweken van onze tomaten maken we optimaal gebruik van de natuur. Bijvoorbeeld door plagen op biologische wijze te bestrijden. Dat doen we door natuurlijke vijanden in te zetten, zoals sluipwespen die de witte vlieg bestrijden. Daarnaast zorgen hommels voor de natuurlijke bestuiving van de tomatenbloemen. In de zomer hebben we hier zo’n 150 tot 175 medewerkers rondlopen, maar de hommel is onze duurzaamste en beste medewerker.”

Lieke: “Wat energie betreft, hebben we hier een eigen aardwarmtebron waarmee we onze kassen verwarmen. Ook hangen er LED-lampen in de kassen en zijn er 2.500 zonnepanelen geplaatst – niet óp de kassen natuurlijk – zodat we eigenlijk vrijwel geen fossiele brandstof gebruiken.” Kim vult aan: “We zijn ook bezig met circulaire verpakkingen. Van de tomatenbladeren en -stengels die na de teelt overblijven, maken we verpakkingsmateriaal.”

Voedsel produceren

Kim: “Fossiele brandstoffen hebben hun tijd gehad. Met een groeiende wereldbevolking is het meer dan ooit belangrijk om na te denken over hoe we op een verantwoorde manier – met respect voor mens en milieu – voedsel produceren. Nederland kan dat misschien wel het beste. Wij kunnen op een klein stukje aarde met een minimale milieu-impact heel efficiënt voedsel produceren. In landen om ons heen heb je bijvoorbeeld voor het kweken van een tomaat tien keer zoveel water nodig.”

Kim heeft tien zonnepanelen op haar dak en de verwarming alleen aan als er iemand thuis is, Lieke houdt bij veel beslissingen het milieu in haar achterhoofd: “Dus korter douchen en met de auto naar Italië in plaats van vliegend. Daarnaast heb ik een elektrische scooter. Daarmee kan ik 80 kilometer afleggen, wat voor de meeste van mijn ritjes ruim voldoende is. Zonde voor het milieu om daarvoor de auto te pakken.”

Erkend leerbedrijf

Kim: “We zijn een erkend mbo-leerbedrijf en ik denk dat onze duurzame en innovatieve werkwijze voor mbo-studenten interessant is. Voor mbo’ers met een groene opleiding, maar ook met bijvoorbeeld een technische of logistieke studie. We zijn een praktische sector en zoeken doeners. Mbo’ers zijn dat bij uitstek.”

Kim en Lieke schitteren in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:




Het mbo doet ‘t: “We verbruiken vrijwel geen fossiele brandstof”